Смятат по нова формула пенсиите

Смятат по нова формула пенсиите | StandartNews.com

София. Пенсиите ще се изчисляват по нова формула, така че по-прецизно да се отчита осигурителният принос на всеки човек. За това се разбраха социалните партньори и политическите сили в съвета по пенсионната реформа. Индивидуалният коефициент, от който зависи размерът на пенсията, ще се смята за всеки месец, в което лицето се е осигурявало, а не за всяка година както сега. Новата формула ще се прилага само за новоотпуснатите пенсии. Дали тя ще доведе до повишаване или понижаване на пенсиите, за всеки човек ще зависи индивидуално.

"Ако сега се получава коефициент 2 за даден човек, то той може да получи 2.1-2.2, което ще повиши пенсията му, или 1.9, което ще я намали. Този метод изглажда отклоненията на личния от средния осигурителен доход, той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия стаж", коментира Николай Николов, съветник на министъра на труда.

Съветът по пенсионна реформа е обсъждал да се изравни не само възрастта за пенсиониране между мъжете и жените, а и годините стаж. Това означава слабият пол да излиза в заслужен отдих, когато навърши 65 г. и навърти 40 г. стаж. В сегашния вариант на пенсионната реформа е предвидено стажът за жените да се увеличи до 37 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай