Посланикът на Турция отрече, че бежанците минават лесно границата

Посланикът на Турция отрече, че бежанците минават лесно границата | StandartNews.com

"Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция", заяви посланикът на Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче пред БНР.

"Въпросът за телената ограда е съвсем друга тема, но нито една ограда не би могла да възпре потока на бежанци и емигранти по света. Имаме едно ползотворно сътрудничество с българското правителство. Аз поздравявам представителите на българското правителство за постигнатите резултати и за усилията, които влагат.

България е много важна страна за Турция. Тракийската част на Турция не е регион, който може да се каже, че е изпълнен с бежанци и по тези въпроси имаме тясно сътрудничество с българските власти. Тъй като отдаваме значение на стабилността и просперитета на България, ние правим всичко по силите си, за да контролираме тези процеси. Принципно сме против телени огради и други заграждения, защото в 21-ви век трябва да се изграждат не стени, а сфери на сътрудничество. За да не бъде в тежест на България, Турция не очаква подкрепа от международни институции и организации, а поема напълно и изцяло за своя сметка всички необходими средства. До днес Турция е изхарчила 4,5 млрд. долара за бежанците, които се намират там, а международната помощ, която е получила страната е под 250 млн. долара. От друга страна от ЕС не е постъпвала никаква помощ.

Н.Пр. Сюлейман Гьокче не коментира евентуалното участие на ДПС в коалиционно управление, но заяви: "Според мен ДПС не е етническа турска партия. В различни периоди от развитието на тази партия може да видим, че от 35% до 60% тя се съставлява от етнически българи. Като политически наблюдател относно въпроса с коалициите мога да кажа, че ДПС е една българска партия. Ако погледнете изявленията и предизборния манифест на тази партия виждаме, че се следва една линия на евроатлантическа насока и заявяват, че са готови на коалиция въз основа на тези ценности. Ако другите партии нямат желание да сключат коалиция на базата на тези ценности, тогава въпросът трябва да бъде отправен към другите партии."

Във връзка с турските инвестиции в България, посланикът обясни: "Турските инвестиции в България са около 2 млрд. долара. Всъщност условията за инвестиране се определя от законите и стабилността на страната. Няма никакви пречки инвестициите да не бъдат увеличени."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай