Посланикът на държавата Израел: Пламъкът на чудесата

Посланикът на държавата Израел: Пламъкът на чудесата | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин, заедно с посланика на държавата Израел Шаул Камиса Раз, запалиха в понеделник вечерта седемте свещи на Празника на светлината Ханука. Домакин на тържественото събитие бе за пръв път в историята си Министерство на външните работи, което събра в киносалона си дипломатическия корпус, високопоставени политици и общественици. Ето какво каза пратеникът на Йерусалим у нас на тържествената церемония:

"Запалваме пламъка на тези свещи, за да почетем чудесата, знаменията, избавлението и героизма. Счетох за уместно да открия вечерта с думите, които изразяват смисъла и историята на празника Ханука. Празникът на светлините, както ние го наричаме, въплъщава в себе си националните и нравствените идеали на еврейския народ и се празнува вече повече от две хилядолетия. Тази вечер ние заедно отбелязваме Ханука за първи път тук, в Министерството на външните работи на Република България, едно събитие без аналог.

Празникът Ханука изразява вярата ни в Бог и благодарността за чудесата, сътворени от нашите предци, в онези дни, в това време. Чудеса, които ни избавиха от множеството опити на различни зли сили да унищожат народа ни и страната ни. Опити, които не спират и до днес. Освен на чудесата, ние се осланяме и на героизма, борбеността и саможертвата, които съпътстват делата на пазителите на Духа и националните ценности на еврейския народ. Така постигнахме победа и национално прераждане. Станахме свидетели на краха на мегаломанските режими, които ни преследваха.

Безспорно на Ханука празнуваме чудеса – победа на малките и слаби еврейски въстаници срещу военната машина на елина Антиохус, който ни завладя от Сирия, плячкосвайки ерусалимския храм по пътя. Неговият пагубен поход не постигна целта си, благодарение на непоклатимия дух на въстаниците, които отказаха да се предадат и защитиха своите устои – морални и духовни. Които в последствие се превърнаха в бляскава военна победа и духовно прераждане. Храмът бе възстановен, еврейската традиция продължи своето съществуване, мракът бе победен благодарение на светлината, осигурена в храма от Менората, която горя осем дни с олио, достатъчно само за един ден.

Ханука изразява важни послания и в наши дни, валидни и за решаването на проблемите на днешния свят. Конфликтите по света не секват и до днес. Както в древността, така и днес, липсата на толерантност и незачитането на ближния съсед, народ, общност или държава, на чуждите нужди, същност, културна идентичност, разпалват пожарите на раздора и унищожението. Стремежа да се оправдаят провалите с делата на другите, различните, причиняват същата вреда и днес. Всеки един от нас може да даде пример с региона, от който идва. Всички ние знаем, че толераността, зачитането на ближния, равноправието, справедливостта, могат да излекуват света от раните му. Да позволят съвместно съществуване в един сигурен и стабилен свят.

За съжаление, въпреки уроците на историята, въпреки общите усилия на всички ни за подобряването на света, в който живеем, днес ние все още ставаме свидетели на антисемитизъм и расизъм. Дори тук, в Европа. Мрачна тенденция, която трябва да преборим със светли дела. Необходимо е да работим заедно, ръка за ръка – общности, народи и отделни хора, за да победим тази опасност. Само заедно ние ще добием силата да променим към добро света, в който живеем, да обещаем едно по-светло бъдеще на нашите деца.

Българският народ е пример за това как толерантността успя да спаси една цяла еврейска общност от пламъците на Холокоста. По този начин България не само изгради нерушима приятелска връзка с еврейския народ, но и спомогна за изграждането на младата израелска държава.

Бих искал да поздравя представителите на всички вероизповедания с предстоящите им празници и, разбира се, нашите християнски приятели с наближаващите коледни празници.
Весел Ханука на всички!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай