Първо реформи, после нови цени на тока

Първо реформи, после нови цени на тока | StandartNews.com

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК)

Това, за което ние настояваме от много време насам, може да се обобщи в две направления. Едното от нещата - настояваме да има реформи в сектора енергетика. Преди да се пристъпи към повишаване на цената на електроенергията за бизнеса, да се проверят всички преференциални производители дали действително трябва да получават преференция. Второто важно нещо - да се направи пътна карта за реформите. Да се обясни какво ще се случи, как ще се случи, кой за какво носи конкретни отговорности. Това, от което бизнесът и работодателски организации са недоволни, е, че се пристъпи към поскъпване на цената на тока, без да се знае дали всички ВЕИ-та, които оперират на пазара, са законно присъединени, законно си получават преференцията.

Това нещо се отложи доста във времето, така и не получихме отговор на този въпрос. Не сме убедени, че когенерациите, които получават преференциална цена за произведената от тях електроенергия, трябва наистина да я получават. Никой от всичките преференциални производители не е получил нотификация, че не получава прекомерна държавна помощ. По европейските изисквания нотификация трябва да имат и ВЕИ-тата, трябва да имат и когенерациите. А такава нотификация реално няма никой. Реформи, проверка на преференциалните производители и пътна карта - това са основните ни искания.

Имаше няколко срещи с премиера, там се коментираха всички тези неща. Поеха се ангажименти от премиера и няколко министри, които присъстваха на въпросните срещи. Но тези неща, както всички видяхме, не се отразиха в решението, което КЕВР изнесе за цените на електроенергията. Ако икономиката в България е тормозена по този начин, за какви работни заплати, за какви работни места можем да говорим? Има едно интересно изследване на E&Y Германия, което показва какво ще се случи, ако цената за "Задължения към обществото" се увеличи, но не се въведе никаква помощ. Изследването е правено за цена на "Задължения към обществото" от 40, 21 лв., тя е 37,90 лв., така че няма големи разлики. Според този анализ икономиката рискува да загуби:

- Годишна продукция от 5,6 млрд. евро в енергоемките отрасли (пряко въздействие) и допълнително 4,7 млрд. евро в други сектори на икономиката (косвен ефект) или общо 10 млрд. евро в реални стойности

- Годишна брутна добавена стойност от 652 млн. евро в енергоемките отрасли (пряко въздействие) и допълнително 1,3 млрд. евро в други сектори на икономиката (косвен ефект) или общо 1,9 млрд. евро

- 33,535 работни места в енергоемките отрасли (пряко въздействие) и допълнително 73,405 работни места в други сектори на икономиката (косвен ефект) или общо 106,940 работни места.

- Годишни инвестиции от 212 млн. евро в енергоемките отрасли.

Ивета Иванова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай