Откраднаха ни Гоце Войводата

Откраднаха ни Гоце Войводата | StandartNews.com

Вчера Скопие посегна на Гоце Делчев. Скандалът стана на международното изложение "Идентичност и памет през ХIХ век". НИМ се оттегли от международна изложба в Белград, която е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция. Надписи за експонатите, които за пореден път обявиха Гоце Делчев за македонец, са причина за бойкота. Думите на български "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт" са обявени за македонски в каталога.

"Това е практиката на Скопие - провокация и фалшификация на българската история. Доказва дълбоката комплексарщина на така наречения политически елит на Македония. Да твърдиш, че документите са написани на македонски език е толкова смешно, колкото да кажеш, че по време на Априлското въстание писмото на Каблешков е написано на китайски. Като казват, че това е македонски - да вземат да пишат на този език и на тази азбука. Ясно е, че македонското правителство е успяло да се наложи. Нямаше как да не изтеглим изложбата и да подминем нещо, което е явна кражба от българската история. Това че е кражба е видно, въпросът е докога ще го търпим. Съвсем нормално е сега ЮНЕСКО да наложи някаква санкция на подобни прояви, ако трябва дори да ограничи Македония от подобни прояви, защото всеки един подобен форум се получава нещо такова", каза Красимир Каракачанов от ВМРО по повод скандала. 

Няма да се огънем пред исторически лъжи, каза по повод случилото се министърът на кълтурата Петър Стоянович по БНТ. 

Това е практиката на Скопие - провокация и фалшификация на българската история. Доказва дълбоката комплексарщина на така наречения политически елит на Македония. Да твърдиш, че документите са написани на македонски език е толкова смешно, колкото да кажеш, че по време на Априлското въстание писмото на Каблешков е написано на китайски. Като казват, че това е македонски - да вземат да пишат на този език и на тази азбука. Ясно е, че македонското правителство е успяло да се наложи. Нямаше как да не изтеглим изложбата и да подминем нещо, което е явна кражба от българската история. Това че е кражба е видно, въпросът е докога ще го търпим. Съвсем нормално е сега ЮНЕСКО да наложи някаква санкция на подобни прояви, ако трябва дори да ограничи Македония от подобни прояви, защото всеки един подобен форум се получава нещо такова.

Легендарният Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година. Определя себе си и славянското население в Македония и Одринско като българи.

Докато учи в Солунската гимназия, създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. От есента на 1896 става учител в Банско. Там работи два месеца и успява да изгради широка организационна мрежа от комитети на територията на Благоевград. След това става задграничен представител на организацията в София и участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. Създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който започва да изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и изиграва основна роля в масовизирането на движението. През 1902 година заедно с Гьорче Петров участва в изработването нова програма и устав на организацията. Тогава Делчев не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание. Затова се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903 г. за вдигане на въстание през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото. В началото на май 1903 г. четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско. Турска част, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е роден в България и е съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище, блокира селото. След еднодневно сражение Гоце пада убит. Погребан е в селото, а през Първата световна война костите му са пренесени в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай