"Ораново" с най-ниски заплати в община Симитли

"Ораново" с най-ниски заплати в община Симитли | StandartNews.com

Симитли. Изборът, независимо до какво е сведен, е избор, личен за всеки. Аз, като кмет на община Симитли, съм категоричен, че работата в рудник „Ораново" е най-нископлатената в общината, каза киметът Апостол Апостолов. Но също така съм категоричен, че това предприятие осигурява прехрана на стотици семейства в общината, на 262 семейства. Аз съм наясно с действителността, знам какво означава това предприятие за общината. Не е честно да се самозалъгваме, че тези 260 работни места могат да се компенсират с друг вид заетост. Трябва да отчетем и факта, че община Симитли е с традиции в минното дело, че професията миньор е сякаш наследствена за много семейства в общината. Това се казва още в официална позиция на кмета на община Симитли Апостол Апостолов.

Той призовава да се спре със спекулациите и на гърба на трагедията да не се опитват някои да вадят дивиденти и да правят политика. „Кметът на община Симитли ще бъде последният човек, който ще иска затваряне на мината. Защото това би означавало 262-ма безработни. Но нека да бъда ясен – кметът не може да не се интересува от това при какви условия работят хората от в предприятията на територията на общината. Не съм за затваряне на мината, а за осигуряването на безопасни условия на труд. Аз искам да спре смъртта в рудника. И нищо друго. Защото за 6 години загубихме шестима от нас, твърди градоначалникът.

И нека ръководството на мината, в лицето на управителя й, господин Валери Манов, спре със спекулациите. Нека спре с обидното отношение и към миньорите. Господин Манов, изказването ви: „Ние ги храним 8 години тия хорица..." пълзи като зараза сред хората. Само не забравяйте, че тези, които наричате „хорица", са хора, ваши избиратели по принуда, категоричен е Апостолов.

В рудник „Ораново" прехраната си заработват 262-ма жители на община Симитли. Това са хора, които, с осъзнат риск за живота си, слизат под земята, за да гледат семействата си, да нахранят децата си. Хора, които рискуват живота си срещу месечна заплата от 300-400 лева. "Всеки миньор, бивш и настоящ, знае колко плащат за цял месец труд под земята в рудник „Ораново". Да, има и въглекопачи с 800-1000 лева заплата. Но не е тайна, че това са десетина майстор - копачи от 262-мата миньори по списъчен състав в рудника", допълни още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай