Нова измама за данък "кола"

Нова измама за данък "кола" | StandartNews.com

Различни общини тълкуват по различен начин чл. 58, ал. 4 от Закона за местните данъци и такси. Най-общо текстът гласи, че данъчният може да изиска от задълженото лице документ от компетентен орган.

Вие си носите удостоверението за дерегистрация от КАТ, но се оказва, че ви искат удостоверение за разкомплектоване. Същото, което сте взели от фирмата за скрап и чийто оригинал е останал в КАТ.

Масово собственици на бракувани соцвозила ги обявяват за изчезнали

Собственици на над 20-годишни соцавтомобили, които с години не са си плащали данъците, масово лъжат в полицията, че колите им са откраднати. Обикновено старите трошки с години буренясват пред блоковете, след което се продават на роми за скрап, но без никакви документи. След това автомобилът няма как да бъде отписан в КАТ и за това се обявява за изчезнал. От НАП пък няма как да приберат натрупани задължения за собственост, която се води противозаконно отнета и така натрупаният с годините данък отпада. Това пък пълни полицейската статистика с фиктивни кражби и дори излиза, че старите жигули и москвичи са далеч по-предпочитани от крадците от новите автомобили. Криминалистите са на мнение, че тези таратайки не представляват никакъв интерес дори за най-закъсалите автокрадци.

Дори частите на тези коли вече не се търсят, а всеки за 100-ина лева може да се сдобие с цял автомобил от тези марки и да му използва частите, съобщи "Блиц". Принципно родното законодателство е устроено така, че отърваването от старата трошка е нелека задача и е съпътствано с доста административни трудности. Препатили съветват собствениците на такива коли да се обръщат към специализирана фирма за изкупуване на вторични суровини. Тези дружества предоставят бележки, с които колата лесно се отписва в КАТ. Този вариант обаче не изчиства данъците, които се дължат до отписването на автомобила в "Пътна полиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай