Митинги отложиха скока на тока (ОБЗОР)

Митинги отложиха скока на тока (ОБЗОР) | StandartNews.com

Данъчната политика може да бъде и социален инструмент, каза Евгени Узунов

Няколко митинга срещу увеличението на цената на тока предшестваха заседанието на ДКЕВР. След близо 5 часа заседание от комисията обявиха, че "все още няма окончателно решение за цената на електроенергията и решението ще бъде обявено на 1 октомври".

По-рано през деня министърът на регионалното развитие в кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева, председателят на столичните социалисти Калоян Паргов и водачът на листата на "БСП лява България" в 23-и изборен район Жельо Бойчев, Георги Кадиев оглавиха протест срещу предстоящото увеличение на цената на тока. И издигнаха плакати срещу служебния премиер Георги Близнашки и ГЕРБ. "Новоизлюпеното ръководство на ДКЕВР за пореден път доказа, че е марионетка в ръцете на кабинета "Близнашки", отсече Терзиева във Фейсбук. И допълни, че "никой не отговори на въпроса защо повишението се решава дни преди сформиране на новия парламент".

И още: "Питам се дали някой си е направил труда да калкулира как новата цена ще удари бизнеса и гражданите и с колко ще скочат хлябът, млякото, лекарствата". Бунтът на червените пред сградата на ДКЕВР събра стотици симпатизанти на БСП. "Единственият потърпевш от увеличението ще бъдат крайните потребители и най-вече обикновените хора. Това за нас е недопустимо!", заявиха категорично протестиращите. "В енергийната система може да се намерят резерви, така че цената да не се повишава и кабинетът на Пламен Орешарски вече показа това. Увеличение на цената на тока с 10% преди зимата е безобразие!", заяви Бойчев.

"Политиците трябва да мислят преди всичко за нормализиране на живота на хората", отсече Паргов. И допълни: "Не е справедливо и ние няма да допуснем обикновените хора да платят цената за лошото управление на сектора през годините!". БСП обещава реални неща и ги изпълнява, заяви във Варна здравният министър от предишното правителство Анелия Клисарова. Тя припомни, че за година и два месеца по време на мандата на БСП са размразени социалните плащания, отпуснати са повече средства за майчински, за първолаци, въведена е постоянна индексация на пенсиите и възрастните хора са получили коледни и великденски добавки към тях. "Във всяка държавна и общинска администрация, във всички институции трябва да има поне по един обучен преводач от жестомимичен език", каза Клисарова по време на среща с представители на Съюза на глухите в България. "Този въпрос ще бъде поставен за обсъждане и решаване в 43-то Народно събрание", обеща Клисарова.

"Данъчната политика освен фискален, трябва да бъде и социален инструмент. Не може да не си даваме сметка за справедливостта, с която държавата подхожда към определени групи хора с дадени доходи", каза по време на срещата с членове на ръководството на Американската търговска камара в България зам.-председателят на НС на БСП Евгени Узунов. "Затова в нашата програма за физическите лица ние залагаме на умерено прогресивно облагане", категоричен бе Узунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай