Епархийският съвет брани митрополит Кирил

Епархийският съвет брани митрополит Кирил  | StandartNews.com

Варна. Варненският и Великопреславски епархийски съвет излезе в официално изявление със становище в защита на митрополит Кирил по станалите актуални теми за колата, която ползва, и заявената оставка.

Като цитира Еклесиаст, говорителят на митрополията отец Дончо заяви, че е дошло време "в нашата градина да се хвърлят камъни и ние няма друго що да сторим, освен да ги събираме и да чистим градината си. Защото някои не се съобразяват с времето си на говорене и с времето си на мълчание”.

Той оприличи ситуацията с големия шум около Митрополията, която е една от трите най-големи в България, на „развален телефон”. "Новият лек автомобил Линкълн е на стойност 36 хиляди долара! При това не е закупена от с църковни пари, а предоставен за ползване", каза отецът.

"Доводите на фарисеите са как може в момент на криза Епархийския Архиерей да си позволява такъв лукс. Нека обаче не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници”, допълни Дончо, като цитира препоръката от съвета на епархията. И зададе въпроса „Поради какво не подхожда на един Архиерей на БПЦ да ползва един добър автомобил?”

"Вторият акцент е, че митрополитът си бил подал оставката. За тези, които пишат нещо подобно, пасват думите „Господи, прости им, те не знаят какво вършат”, заяви отец Дончо и обясни, че Светият Синод е едно малко Народно Събрание. В него има дебати, при които понякога прехвърчат искри. И там, както в живота, понякога се изричат хиперболизирани думи.

"Така е и с претълкуваните думи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил, който по време на дебат, в който не е съгласен с решението по определен въпрос, изрича желание за оставка, но такава не е подадена писмено. Чудно как не ви минава мисълта, че той пожизнено е Архиерей и не е така лесно да се подава оставка в разцвета на неговите жизнени и творчески сили. Затова на финала на изявлението отново бе цитиран Еклисиаст „И ако на някой човек Бог е дал богатство и имот и му е дал власт да се ползва от тях, да взема своя дял и да се наслаждава от трудовете си – това е Божий дар” (Екл. 5:18 )".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай