Деца "играят" със смъртта в нета

Деца "играят" със смъртта в нета | StandartNews.com

"Аз съм на 13 години. Имам руса коса и сини очи. Аз нямам нос или уши и тялото ми е покрито с белези. Нека ти кажа, че съм мъртъв? Баща ми ме уби с кухненски нож през 2001 година. Ако не публикувате това на 10 други страници или групи в следващите 15 минути, аз ще се появя тази вечер до леглото си с кухненски нож, който ме уби, и аз ще те убия. Няма значение на колко години сте - аз ще те убия.

Това е до вас, ако публикувате това отново или не, но това не е лъжа. Това е наистина! Сега копирайте това и го поставете върху стените на 10 други страници или групи. Вашето време е пуснато. Това не е фалшиво. Ако копирате и поставите този на десет страници в следващите десет минути, Вие ще имате най-хубавия ден от живота ви утре.

Ако нарушите тази верига, ще видите малко мъртво момиче в стаята си тази вечер. В 53 минути някой ще ти каже колко те обича или Съжалявам или искам да изляза с...". Това е едно от съобщенията в оригинал, които деца изпращат в социалните мрежи. За ужасяващата "мода" съобщава в. "Пазарджишка Марица". Момичето, което го е изпратило, е видимо доста по-малко от 13 г. Това са спамове и вируси и те няма как да бъдат отстранени, смятат специалисти по борба с киберпрестъпността.

Според психолога Младен Владимиров играта с верижните писма не е нова мода, а съществува отдавна, още преди да се появи "Фейсбук". "Просто преди години се преписваха на ръка, на копирни машини, ако можеше детето да се добере в службата на мама и на татко. Аз съм на 35 г. и съм го правил същото с верижните писма. Пускаха ми през 80-те години в пощата за един капитан, който омагьосвал едни деца и затова тогава с брат ми преписвахме писма като изоглавени, въртяхме и едно индиго. Сега вече имаме много по-лесния вариант - да се провери доверчивостта на детето. И след това един недоброжелател може да продължи с нещо повече", твърди Владимиров.

Заканата за извършване на престъпление според Наказателния кодекс е наказуема. Според член 144, ал. 1, "Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от 100 до 300 лева".

Страхът буди интерес

Младен Владимиров,
психолог


- Г-н Владимиров, за какво свидетелства ужасяващият феномен с писмата, които децата трябва да разпространят?
- Първо, за това, че те прекарват най-голямата част от времето си в социалните мрежи. По този начин се опитват да борят скуката. Децата в тийнейджърска възраст имат нужда от силни емоции, а страхът и гневът са най-силните по-интензивни човешки емоции.

- Защо точно заплаха с убийство? Това не е ли признак за нарастваща агресия сред децата?
- Агресията нараства безспорно, виждате го и във всякакви други аспекти - катастрофи, убийства. Вече говорим за професии като "трол", имаме и термини като "хейтване". Верижно се случват и добри неща. Ако отворите "Фейсбук", ще видите хора, не само в тийнейджърска възраст, които споделят четирилистни детелини, пачки с пари, за да може да им се върнат. Тази верижност по някакъв начин провокира у хората някакви емоции. Ако си достатъчно добронамерен, ще споделяш детелини, а ако си злонамерен, ще предизвикваш гняв. Страхът е много силна емоция и когато тя е такава, преставаме да бъдем рационални. В последните години като че ли съзнателно търсим лошото. Онзи ден, докато разговаряхме с мой познат, той сподели :"Ако чуеш тъжна новина в рамките на 24 часа по немската телевизия, могат да глобят журналисти". При нас, ако в сутрешните блокове на телевизиите няма новина за убийство, за смърт, това не предизвиква интерес. Най-вероятно това го знаят и хората, които генерират такива писма във "Фейсбук". Знаят, че страхът предизвиква интерес и децата няма да го подминат, без да го споделят. Знаят, че ще се случи нещо страшно и опасно.

- Искате да кажете, че тези писма със заплахи не са дело на деца?
- О, със сигурност.

- А защо тази "мода"се развихря точно през лятото, когато хората се отпускат и не би трябвало да имат мрачни мисли?
- "Модата" с верижните писма поотслабна засега през лятната ваканция. Сега е модерно да си снимаш крачетата на плажа. Лятната ваканция се свързва винаги с нещо приятно, със съревнование да покажеш колко си социален, колко се забавляваш и там страховете и нещастните емоции нямат място.

- Казахте, че не е нова "модата" на верижните писма...
- Верижните писма винаги ги е имало. Сега се пращат през "Фейсбук", ще еволюира, предполагам, и през други технологии. Така някои тестват вероятно разработките на системите да товарят мрежата и да проверяват за активен акаунт, нямам представа. Друг е въпросът, че във "Фейсбук" има изисквания за възраст, за пълнолетие и не е много добре да се пускат такива писма, насочени към детската аудитория. По презумпция не би трябвало да има деца в социалната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай