Чакаме морски десант на бежанци

Чакаме морски десант на бежанци | StandartNews.com

Големите началници да спрат конфликтите в Сирия и Африка, зове Борисов

Двойно повече полиция и жандармерия са изпратени по Южното Черноморие заради очаквана вълна от бежанци по вода. Граничарите засилиха охраната по пътищата, водещи до границата ни с Турция. Най-наситени с униформени вече са Созопол, Ахтопол, Синеморец, районите около Лозенец и към Резово. Туристите гледат учудено стоварилите се униформени в района. Полицаи и жандармеристи патрулират по крайбрежието на юг от Бургас, в градовете, по основните и малките пътища извън населените места и дебнат за бежанци. Спират за проверка предимно камиони и бусове. Леки автомобили почти не се проверяват. Изградени са импровизирани блок-постове, на които са разположени жандармеристи, полицаи и граничари. "Службите очевидно имат информация и очакват десетки, а може и стотици бежанци да започнат да идват по море у нас", гадаят местните хора.

През последните дни мигрантският натиск у нас е нараснал неимоверно, твърдят от Гранична полиция. Само в петък за едно денонощие са задържани 240 нелегални бежанци край Резово, твърди зам.-директорът на Гранична полиция ст. комисар Стоян Иванов. За сравнение за цялата седмица до петък от 20 август до 27 август 2015 г. са хванати общо 316 души. От тях 312 на българо-турската граница - 252 на зелена граница, и 60 - на ГКПП. Едва 4-ма са задържани на българо-македонска зелена граница. Това наложи охраната на границата ни с Турция да се увеличи двойно.

"Бежанците минават на 4-5 км от тук, влизат в гората и търсят път. Минават през реката. Няма откъде да минат", разказват жители на Резово. Според МВР основната причина за нарасналия бежански поток е захлаждането на времето след летните жеги, както и предстоящата зима. Дневно от територията на Турция тръгват по 700 души, част от които се спират от самата турска полиция. Стотици бежанци стоят в 10-километрова зона на турска територия и чакат удобен момент да преминат през зелена граница. Почти 90 на сто от тези хора са без лични документи, които се прибират от турските каналджии. Така местните власти в ЕС трудно установявали самоличността им.

Премиерът Бойко Борисов определи имигрантската вълна към Европа като "цунами". "Спешното е да се прекрати източникът на бежанската вълна, а това е процес от дестабилизираните държави в Африка и Арабския свят. Големите началници в света трябва да седнат и решат проблема, това не е в нашите възможности, ние понасяме само последствията и те ще бъдат все по-тежки", заяви във Варна министър-председателят. Той бе категоричен, че ако не се реши проблемът в Сирия и Арабския свят, няма как да се спре бежанската вълна и нищо добро не очаква Европа.

Затова Борисов настоява проблемът да бъде сериозно обсъден на конгреса на Европейската народна партия през октомври и да бъде намерено решение за справяне с кризата в страните, от които идват бежанците. "Не можем да ги спрем със сила. Да беше армия срещу нас, да излезем да се защитаваме, но това са жени, деца, бременни, стари хора... Човешки същества, които не бягат от добро, зад гърба си оставят страни, в които режат глави", каза Борисов.

Искат спешна среща до две седмици

Министрите на вътрешните работи на Франция, Германия и Великобритания призоваха в близките две седмици да бъде организирана среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС заради кризата с @мигрантите, съобщи АФП.

Бернар Казньов, Томас де Мезиер и Тереза Мей "искат от Люксембургското председателство на ЕС да организира един първи съвет по правосъдието и вътрешните работи в следващите две седмици, за да се подготвят решенията на съвета на 8 октомври и да се направят конкретни стъпки напред", се казва в цитирано от АФП съобщение за среща на тримата министри.
Те са разговаряли завчера извън съвещанието в Париж на девет европейски страни, посветено на сигурността в транспорта.
Ще поискам в Люксембург по-голяма съпричастност от нашите европейски партньори за решаването на въпроса с каналджийството. Обезпокоително е всичко това, което се случва. Взели сме всички необходими мерки, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев.

Унгария завърши стената, пази я с 3000 униформени

Унгария завърши предсрочно телената ограда по границата със Сърбия. Изграждането на съоръжението бе ускорено заради нарастващия приток от имигранти.

Първата част от граничната ограда е завършена два дни преди крайния срок 31 август, съобщиха от министерството на отбраната на Унгария. Телената ограда се състои от три наложени една върху друга спирали от бодлива тел. Тя обхваща цялата дължина на 175-километровата граница със Сърбия. Съоръжението ще бъде допълнено с четириметрова ограда, чието изграждане вече е започнато от армията. 1000 гранични полицаи вече са разположени от унгарската страна. Към тях ще се присъединят още 2000 униформени от 1 септември. Въпреки всичко тази седмица около 10 000 мигранти успяха да преминат през сръбската граница и да влязат в Унгария.

В Холандия

Без храна и подслон при отказан статут

Холандия планира да затегне политиката си за предоставяне на убежище, като лиши от храна и подслон хората, които не са получили статут на бежанци в страната, предаде Ройтерс.

След като им бъде отказан статут на бежанци, тези хора ще бъдат настанени в подслони за няколко седмици. Ако не се съгласят да се приберат доброволно у дома, те ще бъдат или депортирани, или оставени на произвола на съдбата. От ноември десноцентристката коалиция на премиера Марк Рюте планира да затвори 30 регионални центъра за подслон на бежанци, в които кандидатите за убежище получават основни грижи, като легло, хляб и душ. Според плана на правителството шест национални центъра, които се подчиняват на по-стриктни правила, ще бъдат отворени за онези бежанци, на които е отказан бежански статут и които се съгласят да напуснат Холандия.

Закопчаха четвърти българин за камиона ковчег

Спипаха още бусове с бегълци, три болни сирийчета изчезнаха от болница

Четвърти българин бе задържан заради камиона ковчег, в който загинаха 71 бежанци. Австрийските власти откриха в четвъртък на зазоряване возилото с починалите от задушаване мигранти. От унгарската полиция заявиха вчера, че в нощта срещу неделя са задържали нашенеца. "Разследваме български гражданин, мъж, по подозрение, че е извършвал трафик на хора", каза полицията в свое изявление, цитирано от АФП. По-рано другите четирима арестувани за трафика на бежанците - трима българи и афганистанец, заявиха пред съда в град Кечкемет, че са невинни и ще обжалват решението за постоянното им задържане в ареста. Освен за трафик на хора в Унгария българите ще бъдат подведени под отговорност и за смъртта на бежанците в Австрия.

Междувременно в Унгария бе заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са четирима румънски граждани.

RTL пък съобщи, че на летището в Брюксел е арестувана българка, която се опитвала да вкара албанче във Великобритания. Детето е пътувало с фалшив паспорт. Според властите трафикантите са получили пари, за да придружат албанчето до Великобритания.

През това време австрийската полиция откри нов камион с имигранти, сред които и три деца в много тежко състояние. Вероятно хлапетата са били в най-вътрешната част на камиона, което е довело до критичното им състояние. Пострадалите деца - две момичета и едно момче на възраст между 1 г. и 5 г., бяха откарани в болница в Браунау с тежка дехидратация. Въпреки критичното им състояния по-късно стана ясно, че трите сирийски деца и техните семейства са изчезнали от лечебницата. Властите смятат, че вероятно са се опитали да преминат границата с Германия, вместо да рискуват да бъдат депортирани обратно в Унгария. В камиона е имало общо 26 души, идващи от Сирия, Афганистан и Бангладеш. По думите на представител на полицията шофьорът е румънец, който опитал да се укрие, но бил арестуван.

Сирийци се вмъкват през Северния полярен кръг

Бежанците се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море, през гръцките острови, през равнините на Балканите. Сега те са открили още едно трасе - Северния полярен кръг, пише в. "Гардиън". Десетки сирийци се преселиха в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата границата на страната с Норвегия. По двадесет сирийци на месец преминават оттам в малкото норвежко село Киркенес, което е на хиляди километри северно от сирийската столица Дамаск. Може би около 5 до 20 души опитват този преход на месец. Някои от тези хора се придвижват с велосипеди. Останалите са превозвани с руски коли. За тях е много лесно да преминат границата, защото само трябва да седнат в руска кола и да влязат в Норвегия. Това е напълно законно, казва норвежки полицай. Според норвежкия вестник "Сьор Варанген авис" 133 кандидати за убежище са използвали маршрута през 2015 г., като повечето от тях са сирийци.

ДАНС помага срещу каналджиите

Бойко Борисов, премиер

България оказа сериозно съдействие за залавянето на българите, замесени в трафика на хора към Европа. ДАНС помогна на унгарските служби за залавянето на трафикантите на бежанците, намерени мъртви в Австрия.

Едно от основните правила в Европейския съюз (ЕС) е свободното движение на хора, но в момента редица държави строят огради. Ние сме външна граница на ЕС, а нагоре от нас защо строят огради? Тези хора не бягат от добро, те бягат, защото зад тях режат глави. С оградите се връщаме 25 години назад. Прословутата солидарност на Европа няма да издържи, защото тези хора трябва да се обгрижват, а това е голямо изпитание за европейските държави. Европейската народна партия (ЕНП) трябва да направи политиката, която ние впоследствие да отстояваме.

Само завчера сме командировали още 80 полицаи по границата с Турция, а това са средства. Дадохме 30 милиона за ограждения, пари, които иначе щяха да отидат за детски градини. Въпросът не е дали ЕС ще ни даде 20, 30 или 50 милиона повече, но не е и това въпросът за Европа. Тези бежанци и хора ще останат тук, остават в Европа и за тях трябва да се мисли - за работни места, за обучението на тези деца, които идват. Това е огромен демографски проблем. Затова трябва да се реши кардинално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай