Атака предлага затвор за хомосексуални

Атака предлага затвор за хомосексуални | StandartNews.com

София. Партия Атака предлага промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за хора, които демонстрират своята или чужда хомосексуална ориентация. Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание в петък, съобщиха днес от партията.

По-късно през деня ще се проведе ежегодния гей парад. В него често се включват и посланиците на европейски държави, за да демонстрират подкрепа и толерантност.

Във фокуса на събитието ще бъде закона за забрана на гей пропагандата, приет в Русия. Според организаторите подобни закони са в нарушение на фундаментални човешки свободи и права и са наложени въз основа на клевети и неверни стереотипи за хората с нестандартна сексуална ориентация.

Тази година "София Прайд" има подкрепата на 14 посолства, на български и чуждестранни организации, съобщиха организаторите. Зад инициативата застават посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Великобритания и Сърбия.

Атака се обявява против провеждането на парада, който бил „под диктовка отвън". Според атакистите шествието „скандализира дълбоко" българското общество и досега не е получило „адекватен отпор". В партията са притеснени и от идеите за легализиране на гей браковете, каквото законодателство вече има в редица европейски страни и някои американски щати.

„Предложението е за добавяне на нов член - 155в., който гласи: „Който манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева", пише в съобщението.

От Атака припомнят, че шествията всяка година получават остра реакзия от „граждански сдружения, патриотични организации, родителски съюзи, както и Българската православна църква".

„Всичко това ни кара да смятаме, че тази проява, както и подобните й, са не просто опасност за традиционните български ценности и покушение срещу обществения морал, но също така представляват публично подтикване към вандализъм и противообществени действия.Чрез предложената поправка, считаме че се отговаря на обществените очаквания за закрила на традиционните за страната ни семеен модел и нравственост, както и защита на гражданския мир и обществената безопасност", пише още в съобщението на Атака.

Междувременно позицията си изпратиха и от Българския демократически форум, които бяха в коалиция с ДСБ за парламентарните избори през пролетта. В нея партията призовава „гражданите с крайни настроения към разум и толерантност".

„Нека се борим не с различните, а с болестта в себе си. Тогава и те няма да имат нужда да излизат на парад и да демонстрират нещо, което е предмет на интимния им свят", пише в позицията.

От БДФ обаче уточняват, че не подкрепят парада, заради „разголването".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай