Аптеките с лимит за рецепти

Ще съдим касата, ако влезе в сила, скочиха фармацевти

Аптеките с лимит за рецепти | StandartNews.com

София. Здравната каса слага лимит за рецептите, които фармацевтите могат да обработват. Това става ясно от проекта на договор за аптеките през 2014 г., публикуван на сайта на НЗОК.

Ограничението важи за лекарствата, които се плащат от касата. Средно по 6 минути трябва да отделя всеки фармацевт за обработката на една рецепта и по 3 минути за протокол. Ако се окаже, че аптеката е изпълнила повече рецепти, отколкото могат да се обработят за отчетния период от две седмици, касата няма да плати за всички. Така има опасност да останат клиенти, които не могат да бъдат обслужени.

Гилдията на фармацевтите е разделена на две. Срещу правилото са от големите вериги с аптеки, а зад него са от Фармацевтичния съюз. "Подобно изискване имаше и преди, но осъдихме НЗОК и то падна, недоумявам защо пак се залага", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той е категоричен, че ако условието се въведе, отново ще има дела срещу касата, както и жалби в КЗК.

"Правилото се залага по идея на Българския фармацевтичен съюз, идеята е да се увеличи контролът", обясниха от НЗОК. Оттам казаха, че има аптеки, които отчитат нереално висок брой рецепти и по този начин той може да се намали. "Ако има реакция срещу тази идея, сме готови да я преразгледаме", добавиха от касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай