4 ченгета биячи аут от Първо РПУ

4 ченгета биячи аут от Първо РПУ | StandartNews.com

МВР търси кой е снимал клипа, призовава да се жалваме при произвол

Шестимата полицаи признали в докладите си, че използвали сила при ареста

Четирима от шестимата полицаи, участвали в побоя над двамата младежи в София, бяха отстранени от работа в късния следобед вчера. Срещу тях е образувано дисциплинарно производство. Комисията за проверка по случая е снела сведения от потърпевшите Александър Грошанов и Веселина Китова. Двамата са потвърдили, че по време на задържането им срещу тях е използвана прекомерна физическа сила. Събраните данни са дали основание за образуването на дисциплинарно производство срещу четирима полицаи от Първо районно управление, участвали непосредствено в задържането. До приключването на производството те са временно отстранени от длъжност. Данните за тях ще бъдат докладвани на Софийската районна прокуратура.

Главният секретар на МВР Георги Костов апелира човекът, заснел видеото на 19 декември 2014 г., да даде показания и да изясни мотивите си защо го направи обществено достояние със 7 месеца закъснение. Костов каза, че не му се вярва, че това има общо с напрежението и протестите в МВР. И уточни, че освен шестимата служители на Първо районно управление в София, участвали в мелето, се разпитват оперативният дежурен, преките им ръководители и началниците на управлението. Вътрешният министър Румяна Бъчварова от вчера разпореди цялостна проверка на дейността на управлението, което не за първи път става известно със случаи на произвол. Както "Стандарт" писа, към онзи момент то се е оглавявало от Даниел Пашов и Никола Панчев. През април двамата бяха повишени и Пашов оглави дирекцията на полицията във Варна, а Панчев стана шеф на "Охранителна полиция" в морската столица. Георги Костов призна, че като част от ръководството на МВР и той лично е участвал в предложението ексначалникът на Първо Пашов да стане начело на варненската полиция. Оказа се, че по негово време са регистрирани този и предишния случай на насилие, когато полицай

инсценира скъсване на пагона си, за да уличи момиче

в хулиганство. Костов вчера поясни, че към момента, когато е издигнат за шеф, срещу Пашов все още е нямало дисциплинарна проверка, а атестацията му е отговаряла за този пост. И заяви, че ако се докаже вина в случая, ще бъдат взети най-тежки дисциплинарни мерки. Той добави, че през миналата година в страната са били уволнени за насилие деветима полицаи.
"За нас е обезпокоително, че много късно реагираме на такива безобразия", призна главният секретар на МВР, визирайки факта, че записът е направен през декември, а става известен половин година по-късно. Той апелира гражданите веднага да подават сигнали при полицейска бруталност, но не до районните, които ще подлежат на проверка, а директно в Инспектората на МВР на телефон - 02/9822222.

Решени сме да стигнем докрай в този случай

подчерта главният секретар. Костов каза, че само за един ден е извършена огромна работа, първо да се установи от кога е случаят и второ кои са участниците, като се прегледани всички докладни на патрулите от изминалите месеци. Така е установено за кой инцидент става въпрос. В докладните си шестимата полицаи са признали, че са употребили физическа сила при задържането. Сега се установява дали това е изпълнено според разпоредбите в Закона за МВР или са превишили правомощията си. От ръководството на полицията поясниха, че са били шестима униформени, защото първоначално по сигнал за нарушение на нощната тишина е отишъл само пеши патрул. След това е дошла една патрулка и е извикана втора за подкрепление, тъй като задържаните са двама.
"В момента се уточняват персоналните действия на всеки един от патрула в онази нощ", обясни шефът на СДВР Младен Маринов. Той също призна, че като полицай с дългогодишна практика е притеснен от действията на подчинените му служители. Маринов коментира още, че това дали полицаите имат предишни прояви на агресия също е част от проверката. Той допълни, че МВР има база данни за всички подобни сигнали срещу всеки служител, независимо дали е завършил с наказание или без. От думите му стана ясно, че от направения анализ ще зависи и това дали действително има системен проблем с насилието в Първо РПУ, както се говори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай