300 спряха пътя за морето

300 спряха пътя за морето | StandartNews.com

Хората чакат с години държавата да им направи път до 4 села в Подбалкана

Над 300 души от четири села - Мирково, Смолско, Байлово и Петрич, излязоха на шосето за морето по подбалканския път и го затвориха за час. В събота хората блокираха пътя, след като чакат с години да им се направи или поне закърпи асфалтът до населените им места. Протестът им е бил организиран заради дългото чакане на нерешения проблем с адския пътен участък, който обаче е важен за района. В подписката за участие се бяха разписали над 400 човека. Всички те искат държавата да им обърне внимание.

"Вече дори доставчиците на храна и продукти не искат да идват насам, защото камионите им се разбиват", обясниха хората. Местен магазинер дори разказа как от няколко години сам зарежда стоката си, защото няма кой да му достави храни или напитки.

"Всяка сутрин купувам, товаря на буса и тръгвам за магазина. Няма как, хората ще чакат да си купят хляб поне. Не мога да ги оставя", казва собственикът на местния хоремаг. И дори си спомня как преди година доставчик на кисело мляко докарал стоката на айран.

Пътят от Горна Малина през Байлово до Смолско и оттам до Мирково е правен през 70-те години.

От 2000 година насам хората се опитват да намерят институция, която да им обърне внимание и да помогне за трасето.
Така се стига до края на 2007 година, когато е избран изпълнител за възстановяване на пътя. През 2009 г. обаче строежът е спрян. След време отново хората с надежда чакат процедурите да тръгнат, но това не се случва. "Става дума за 10 км трасе", обясни кметът на Мирково Цветана Йотина. Протестиращите разказаха как от 2005-та година насам нито една автобусна фирма или такава с маршрутни таксита не иска да вози пътници до селата именно заради окаяното състояние на пътя. Майки с деца и възрастни хора няма дори с какво да се приберат до родните си къщи. Всички те трябва да разчитат, че някой с кола ще дойде да ги прибере.

Отсечката от Байлово до Смолско, която е около 10 км, се минава за около 45 минути с лека кола. Огромните кратери и движението на зиг-заг не позволяват на нито един автомобил да вдигне повече от 15-20 км/ч. Освен че асфалтът е разбит, на места са се образували и огромни коловози. В същото време хората, които минават оттам, трябва да имат винетка.
"Сега лятото е добре, светло е до късно, виждат се дупките. Но елате да видите, като завали дъжд или през зимата. Няма минаване. Или рискуваш да пропаднеш и да не знаеш дали ще оцелееш", разказва Григор, който от години се опитва да се пребори с някоя институция, която да помогне. Местни хора дори си спомниха, че тази зима са се обадили да питат защо трасето не се почиства, а отговорът бил - защото пътят е в ремонт.

За цялостно поддържане и ремонт на пътищата в страната държавата се нуждае от между 300 и 400 милиона лева. Само след зимата щетите по пътищата са за над 30 милиона лева, сочат данните на АПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай