В МОН откриха след Денков акредитация на трупчета

В МОН откриха след Денков акредитация на трупчета | StandartNews.com

Повече от една година е забавена процедурата по акредитация на дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" като Управляващ орган на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", заяви зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков по повод медийни публикации. Това се е случило под ръководството на проф. Николай Денков, като основните забавяния са дошли от недостатъчно добрата организация на управлението от страна на предишното ръководство. Програмата е одобрена през февруари 2015 г., а до момента няма акредитация на управляващия орган. Това означава, че по нея не могат да бъдат извършвани реално междинни плащания от Европейската комисия към България. Зам.-министър Киряков проведе среща в с Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС", за да бъдат изчистени възможно най-скоро проблемите по акредитацията.

Той отчете, че по програмата са договорени едва 8% от средствата до момента в сравнение с други европейски програми, където ресурсът надхвърля 50%. Киряков подчерта, че трябва да се прави разлика между договорени и усвоени пари.

По повод обвиненията, че не е човек от научните среди, той го смята за предимство, защото не произлиза от нито едно от научните лобита. В обществото е създадена грешна представа, че оперативната програма е само за наука. В нея има една ос за научни изследвания, но предишното ръководство се е интересувало само от нейното отваряне, но дори и то е забавено въпреки експертизата. Другите две оси са също изключително важни за обществото и засягат по-голям кръг от хора – за качеството на училищното образование, за висшето образование и образователната среда за активно социално приобщаване.

Проф. Николай Денков имаше възможността да продължава да прилага своята експертиза с разпределените му ресори наука и висше образование. За него очевидно е било по-важно управлението на средствата по оперативната програма, отколкото самата наука. Зам.-министър Киряков вече обяви, че прави консултативен съвет по наука, който ще помага при възникване на казуси и проблеми по оперативната програма.

В него ще влязат академици, професори, ректори и научни изследователи. Красимир Киряков проведе среща с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорите на институти към академията. Те подкрепят създаването на консултативния съвет. От своя страна, зам.-министърът ги увери, че не може да се очаква напрежение и разчита на тях да работят заедно. Подобна среща е проведена с ректорите на Софийския университет проф. Атанас Герджиков, Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, Техническия университет проф. Георги Михов, Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Митко Георгиев и на Медицинския университет адак. Ваньо Митев. В Консултативния съвет ще се включи още и член от Националното представителство на студентските съвети, с които зам.-министърът проведе среща вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай