БГ "Феникс" на крачка от успеха в Лондон

БГ "Феникс" на крачка от успеха в Лондон | StandartNews.com

Фестивалът на енергоефективните коли доведе Пеле и Кими Райконен в Лондон

Трите ни отбора подобриха постиженията си на Шел-екомаратона

Малко след историческия Brexit Лондон събра на магически фестивал на енергоспестяващите технологии десетки хиляди студенти, ученици и фенове на автомобилните състезания. Британската столица за първи път бе домакин на провеждащия се за 31-и път Екомаратон на "Шел", като приюти фестивала под актуалното тези дни название "Направи бъдещето Лондон". И докато британците гласуваха да излязат от ЕС като визия за своето бъдеще, Олимпийският парк "Кралица Елизабет" в Стратфорд буквално промени зелената си премяна в жълто-червените цветове на "Шел".

Фестивалът за енергийни идеи и иновации "Направи бъдещето Лондон" е посветен на целта как да се постигне повече енергия и по-малко въглеводородни емисии.

Експертите показваха на ученици от лондонските училища, а студенти гледаха научни филмчета през виртуални очила как би изглеждал светът на възобновяемата енергия и нисковъглеродни емисии и правеха със собствените си ръце научни експерименти, с които произвеждаха собствена електроенергия.

За Екомаратона пък заявиха участие 300 отбора от повече от 3000 студенти от 29 страни, но до специално изградената писта с дължина 2,24 км бяха допуснати 199 отбора. Те участваха в две основни категории: "прототипи" и "градска кола" с общо 7 източника на енергия - от електрически батерии през бензин, дизел, етанол, природен газ, пропан-бутан и водород.
България участва с 3 отбора в екомаратона, като всички наши участници подобриха резултатите си от миналата година. Студентите от Русенския университет "Ангел Кънчев" дори

вдигнаха почти двойно постижението си от 2015 г.

като от 28-о място достигнаха до престижното 11-о в класирането за прототипи с електрическа батерия. Русенци единствени от участниците в своята категория успяха да направят 6 успешни опита.

Бодро до тях в автомобилния падок стояха и учениците от професионалната гимназия в Чепеларе, които подобриха енергийната си ефективност с цели 35 на сто и от 31-во място миналата година сега пресякоха финалната линия 25-и в същата категория като студентите от Русе.

Но очите на българите бяха вторачени в отбора на доайените от Техническия университет. Те участваха и тази година в категорията "градска кола" с водородна горивна клетка. Автомобилът им, наречен "Феникс" се правеше до последно заради карбоновия корпус. Студентите от София стигаха до второто място в продължение на три години 2012, 2013 и 2015 г. и сега точеха зъби за първото място. За върха те трябваше да преодолеят постоянния фаворит от Университета в Нант.

"Това е тежка задача, вижте им пространството зад седалката на пилота - всичко е в електроника, докато нашият софтуерист дори не успя да дойде тук, защото имаше работа в София", охлади амбициите ни техникът Атанас Кефсизов.

Французите имат собствена изградена водородна клетка

докато нашата е масово производство "Хърайзън", казва техникът.

Българският "Феникс", както е кръстена "градската кола", е прост и надежден. Дори когато миналата година уредите отчитат повишено количество на изпускания газ, студентите от Техническия университет реагират без емоции - просто обличат клетката в метална обвивка и просто слагат вентилатор, който да издухва по-бързо газовете от кабината. Решението е толкова просто и гениално, че всички отбори в категорията го копират още миналата година в Ротердам.

Студентите ни решават почти успешно първия появил се проблем. GPS таймингът изостава с 5-6 секунди на минута от реалното време и поради тази причина пилотът ни кара реално по-бавно от предварителните изчисления. Заради това той не може да влезе в рамката от минути за 8-те обиколки. Така тимът пропилява първите 3 обиколки.

Но ето, че в края на петъчния ден изведнъж облаците над Лондон се проясняват, а с това и мечтата на българите за първо място. Французите фаворити имат голям проблем - техният автомобил е подготвен за равно трасе като в Ротердам през 2015 г. В Лондон обаче организаторите са направили изкачване от 8 градуса и дължина около 200 метра. Нещо, което поне 60 отбора не са предвидили и затова не могат да го изкачат. Французите са сред тях, но още на следващия етап успяват да си доставят нов, по-мощен електродвигател от Франция и триумфират. Нашите остават едва на 4-то място, макар резултатът им да е по-добър от 2015 г. Но едва с 6 на сто...

Нашите искат да участват и в състезанието за скорост, за да наваксат, но не успяват да минат техническата проверка. Французите пък се класират на второ място в световния шампионат, където участват тимове от цял свят, като губят единствено от победителите от Индонезия.

Битката продължава и следващата година. Там вероятно ще участват още 2 български ученически отбора - от Русе и Казанлък, а шефовете на бъдещите отбори гледаха в детайли как се прави енергоефективна кола. Пред погледите на световната футболна легенда Пеле и пилота от Формула 1 Кими Райконен, които също бяха на Шел-Екомаратона.

Странни в миналото идеи вече са реалност
Норман Кох, технически директор на Шел Екомаратон, специално за "Стандарт"

- Г-н Кох, какво се опитва да наложи "Шел" с провеждането на това събитие за енергийна ефективност?

- Събитието "Направи бъдещето Лондон" има една голяма цел - той трябва да илюстрира човешкия прогрес във всяка област на живота. Това е възможно, когато най-добрите се съберат и започнат да работят заедно и се опитат да постигнат оптимума, който е възможен в технически, човешки и политически аспект. Мобилните телефони, интернетът, свързаността изразходват около 10% от цялата енергия. Затова ни трябват най-компетентните експерти, бизнесмени, законодатели да работят заедно. Това се опитваме да направим в един малък мащаб. Затова правим представяне на идеите за мобилност, как те ще се трансформират в бъдещето. Вземете зоната "Мобилност" на фестивала. Имаме колата на днешния ден, на утрешния и на бъдещето. Виждате сътрудничеството между "Шел", "Гордън Мъри дизайн" и "Гео текнолоджис", които са направили двигателя. Те смятат, че тази кола дава оптимума на технологиите сега и тази кола може да излезе на улицата още днес. След това имате следващата съпка - колата на "Хюлет пакард", изцяло свързана с интернет. Последна е визията ни за напълно автономната кола на бъдещето без шофьор вътре.

В другите павилиони може да се види гравитационната енергия, системата която създава ел.енергия от движението върху нея. Това са идеи, които ще променят живота ни. Всичко това в името на целта да произвеждаме енергия по-малко въгледорен диоксид.

- Екомаратонът е бижуто на фестивала, как той променя хората?

- Инвестираме в маратона от повече от 30 години, в него участват 10 000 души, а 3000 студенти излизат на пистата, за да покажат какво мислят за енергийното бъдеще.

- Кое е нещото, което звучеше като откачена идея, но вече е част от настоящето?

- Ами например старт-стоп бутонът в колите. Още през 80-те години студентите ни започнаха да използват старт-стоп бутон, за да спират двигателите. Изглеждаше налудничаво за повечето хора - уж сме на моторно състезание, пък гасим двигателя. А сега това е стандарт. Навремето да запалиш двигателя беше трудно, но с новите стартери, двигатели и масла става за секунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай