Сова Харис: Новите лица в политиката имат шанс

Николай Бареков с рейтинг почти като на Станишев и Борисов

Сова Харис: Новите лица в политиката имат шанс | StandartNews.com

София. При нови парламентарни избори БСП ще получи 19.3%, а ГЕРБ 16.9% от гласовете, сочи националното изследване на Агенция "Сова Харис".

Най-високо доверие от политическите лидери получават Сергей Станишев и Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ води с минимална преднина. Доверието в Лютви Местан значително надвишава това в партията, която ръководи.

Висок рейтинг получават също Николай Бареков, Емил Кошлуков и Любен Дилов–син, които се изявяват едновременно и в политиката, и в журналистиката.

В парламента според проучването ще влязат още ДПС със 7.8% и по всяка вероятност Демократичния реформаторски блок, който има подкрепата на 3.9 на сто. На ръба на 4-процентната бариера са националистите от АТАКА и НФСБ. За диалог между протестиращите и правителството с цел намиране на решение за изход от създалата се ситуация се обявяват 62,5%, се казва още в проучването, което е по поръчка на в. "Преса".

5,9% от българите одобряват появата на ГЕРБ-2, като фракция на бивши активисти на ГЕРБ. На въпроса вие лично бихте ли гласували за ГЕРБ-2, 1,3 на сто от анкетираните вече имат ясна позиция и изразяват готовност да гласуват за тази формация. Доверието към Социалистическата партия надвишава с повече от 5% това на бившите управляващи, което представлява значителен електорателен резерв.

Съществена промяна в картината внася регистрираното значително доверие към основания наскоро Демократичен реформаторски блок (ДРБ). Въпреки малкото време за развитие, което е имал този проект, той вече може да претендира за място в първата петица по доверие. Повишено е и доверието към СДС, като при евентуално му включване в ДРБ би могъл да се получи синергичен ефект, надвишаващ механичния сбор на доверие.

Участието във властта е стабилизирало позициите на ДПС сред традиционните му привърженици. Нишата на националистите традиционно се запълва от 3 формации, като новото тук е, че НФСБ е разширил подкрепата си за сметка на Атака и ВМРО-БНД.

Малко над 60% от избирателите твърдят, че ако сега се проведат предсрочни парламентарни избори, ще гласуват, като при това са наясно и със своя избор. Резултатите от изследването показват, че подкрепата на БСП и ГЕРБ представлява точно копие на изборните резултати от 12 май т.г., само че с разменени места.
Ако изборите са сега, в следващия 43 парламент при сегашните нива на електорална подкрепа, освен БСП и ГЕРБ, със сигурност ще влязат още две формации: това са ДПС с по-голяма квота и ДРБ. На ръба на 4-процентната бариера са националистите от АТАКА и НФСБ.

С най-голям кредит в момента се ползват БНТ, БНР и Българската Православна църква. Най-ниско в тази скала вече традиционно стои съдебната система. Основните европейски институции се позиционират в горната част на класацията, което показва, че доверието на българския избирател към тях е с позитивна насоченост. Още повече, че изразеното недоверие към европейските институции е на много ниски нива.

От ръководителите на основните институции най-голямо е доверието към Патриарх Неофит, следван от българския еврокомисар Кристалина Георгиева и омбудсмана на РБ Константин Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай