ОБЗОР: Русия изгони дипломати от 8 европейски държави

ОБЗОР: Русия изгони дипломати от 8 европейски държави | StandartNews.com

Русия обяви, че ще изгони дипломати от 8 европейски държави като огледален отговор на мерките, приети заради отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Това потвърдиха външните министерства на осемте държави, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Става дума за Финландия (1), Италия (2), Полша (4), Литва (3), Латвия (1), Холандия (2), Швеция (1) и Естония (1). Техните представители трябва да напуснат страната до една седмица.

Руското външно министерство също така обяви, че е дало месец на Великобритания да намали максималния размер на мисията си в Москва до същия, който има руската в Обединеното кралство. Според изявлението на руската институция именно "провокативните действия" на Великобритания са подтикнали множество европейски страни да експулсират руски дипломати. В отговор британското външно министерство обвини Русия, че нарушава международното право. В средата на март Лондон реши да изгони 23-ма руски дипломати и да предприеме няколко други мерки по случая "Скрипал", а Москва отговори реципрочно.

Вчера сутринта посланиците на редица западни държави, членки на ЕС и на Украйна пристигнаха във външното министерство. Тогава институцията, цитирана от ТАСС, съобщи, че на всички дипломати ще бъде врачена протестна нота и ще се обявят ответни мерки. Във ведомството пристигнаха и посланиците в Москва на Германия и Франция, но не е известно членове на техните мисии да са били изгонени.

В четвъртък вечерта Русия изгони 60 американски дипломати в отговор на решението на САЩ да експулсират същия брой. По-рано през март това се случи огледално на британското решение 23-ма руски представители да бъдат обявени за "персона нон грата". Европейските държави, САЩ, Канада и Австралия са изгонили общо над 140 дипломати заради случая "Скрипал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай