Турция свали руски Су-24 (ОБЗОР)

Турция свали руски Су-24 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бунтовници стрелят по пилотите във въздуха, пускат видео с един убит

Турция свали във торник сутринта руски боен самолет Су-24 в граничен район със Сирия. Това хвърли двете страни в тежък конфликт. Анкара твърди, че изтребителят е нарушил въздушното й пространство и поиска спешни консултации в НАТО, докато Москва заяви, че самолетът е свален над Сирия. Останките от сваления Су са паднали върху палатков лагер в село Ямади в Латакия, където са настанени туркмени. Това са етнически турци, които воюват в Сирия срещу Башар Асад с подкрепата на Турция. Съдбата на двамата катапултирали пилоти до последно не беше ясна. Говорителят на сирийската бунтовническа група Десета крайбрежна бригада Джабир Ахмад съобщи, че нейни бойци са убили и двамата летци във въздуха. Ройтерс пусна видео, на което се вижда как мъж, за когото се твърди, че е единият от пилотите, лежи неподвижно и е тежко ранен. Бунтовници се приближават към него и се чуват думите "руски пилот" и "Бог е велик". Руски медии твърдят, че пилотът се казва Сергей Румянцев и е от Челябинск.

По-късно бе огласена версия, че летците са живи и турските власти се опитват да ги освободят от плен. Това е първият инцидент от 60 години насам, в който страна членка на НАТО сваля руски или съветски военен самолет.

Су-24 е нарушил въздушното пространство на Турция в района над окръг Хатай в 9,20 ч, съобщи Анадолската агенция. Турската армия съобщи, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към самолета. След това два турски изтребител Ф-16 и са го свалили с ракети. Официален турски представител каза пред Ройтерс, че самолетите са били два. Те били предупредени, преди единият от тях да бъде свален.

Според руското министерство на отбраната самолетът не е нарушавал турското въздушно пространство. Той е бил поразен, когато се е намирал на височина 6000 м и на 1 км от границата на Турция.

Су-24 е нарушил турското въздушно пространство само за няколко секунди, сочат предварителни данни, с които разполагат САЩ, заяви пред в. "Гардиън" представител на американското правителство. "Американските сили нямат нищо общо с инцидента", посочи пред Ройтерс представител на Пентагона.

Посланиците на страните членки на НАТО, които снощи се събраха на извънредно заседание, призоваха Анкара да прояви хладнокръвие и здрав разум, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Нито един от посланиците на 28-те членки не е оправдал действията на Русия, но е имало и такива, които са изразили тревога, че Турция не е ескортирала руския самолет от въздушното си пространство. "Има и други начини за решаване на подобни ситуации", коментира дипломат, пожелал анонимност.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено. "Нека светът знае, че всеки, който нарушава нашата граница, ще получи отговор от наша страна", каза Давутоглу н своята реч в Анкара. Турският президент Реджеп Ердоган пък свика заседание на Съвета за сигурност на страната.

Експерти отбелязаха, че инцидентът слага прът в опитите на френския президент Франсоа Оланд да сформира широка опозиция с участието и на Русия в битката срещу джихадистите от "Ислямска държава". Именно този въпрос Оланд обсъждаше снощи с Барак Обама в Белия дом. Свалянето на самолета, според френски експерти, поставя под заплаха всички скорошни международни договорености, осигурявайки на Москва предимство в ситуацията в Сирия пред НАТО. Сега страните от алианса ще трябва да молят Путин, а не той тях, пише Euromag.

Москва спира полетите

След официалното заявление на Министерството на външните работи на Русия, апелиращо към гражданите да се въздържат от пътувания в Турция, Държавната дума се обърна към "Росавиация" да прекрати пътническите полети към Турция. "Ростуризъм" също излезе с препоръка към туроператорите да спрат резервацията на почивки в Турция. "Все още няма постъпили данни за отказали се от пътуванията си граждани. Досега на територията на Турция се намират около десет хиляди руски туристи", заяви прессекретарят на Руския съюз на туристическите индустрии (РСТ) Ирина Тюрина.

Един от водещите руски туроператори "Натали Турс" преустанови напълно резервациите за Турция след свалянето на военния самолет. Решението на компанията влезе в сила във вторник.

Машината

"Фехтовачът" на руската авиация

Самолетът Су-24 е известен като "фехтовачът" на руската авиация. Причината е удължената му носова част. Бомбардировачът е основната ударна сила на авиационните сили, които Москва изпрати в Сирия, и никога не е бил свалян в бой.

Су-24 (по класификацията на НАТО - Fencer-D) е фронтови бомбардировач с изменяема геометрия на крилото. Предназначен е за нанасяне на ракетни и бомбени атаки във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Едно от основните му предимства е способността да лети и да нанася удари на ниска надморска височина. Всички самолети от модела, които се използват от Русия във военната им кампания в Сирия, са от модификацията Су-24М. Сред спецификациите му влизат автоматични полети със следене за релефа на местността на височина от 50 м. Су-24М може да нанася удари както по наземни цели, така и по такива във водата. Максималната скорост при полет над земната повърхност е 1250 км/ч. Има два турбореактивни двигателя АЛ-21ф-3А.

Туркмени стреляли по пилотите

Туркмени, живеещи в района, където е свален руският самолет, са се зарадвали на новината за свалянето му и според някои информации дори са стреляли по катапултиралите пилоти. Причината се корени в това, че тази етническа група дълго време е била репресирана от режима на сирийския президент Башар Асад.

Туркмените са етнически турци, населяващи отделни райони на Сирия, Ирак и Иран от XI в. насам. В Сирия живеят основно в северния район Латакия край турската граница, както и в Алепо, Идлиб, Хомс и други градове. Смята се, че броят им е между 1,5 и 3,5 млн. Режимът на Асад обаче не е благосклонен към туркмените, не ги признава за малцинство и им забранява да пишат и публикуват на турски език. В същото време те са подкрепяни от Турция и са сред първите, получили оръжие от Анкара след началото на бунтовете срещу Асад през 2011 г. Към момента има формирани множество туркменски бригади, обучавани в Турция, които се бият срещу режима на Асад в Сирия. В същото време руските удари в района, населяван от туркмени, предизвикват гнева на Анкара.

Путин: Забиха ми нож в гърба

Това беше дело на съучастници на терористите, очаквайте тежки последици, предупреди руският президент

Руският президент Владимир Путин не скри гнева си от свалянето на самолета от страна на Турция и заплаши с тежки последици за отношенията между двете страни, съобщиха руските медии. Путин ядосано обвини Турция в съучастие с терористите и заяви, че приема случилото се като "нож в гърба".

"Това събитие е извън нормалните рамки на борбата срещу тероризма. Тази загуба днес е нож в гърба, дело на съучастници на терористите. Не мога да го опиша по друг начин", заяви Путин преди срещата си с краля на Йордания в Сочи. Руският президент посочи, че самолетът е бил свален на сирийска територия с ракети въздух-въздух.

Руските пилоти не са застрашавали Турция, каза Путин и отбеляза, че големи количества петрол от екстремистите в Сирия отиват в Турция. "Ние отдавна сме отбелязали факта, че на територията на Турция пристига голямо количество петрол и петролни продукти от превзети от "Ислямска държава" територии. Това осигурява на терористичните групировки голяма финансова подкрепа", заяви Путин.

Той каза, че самолетът е изпълнявал операция по борба с ИД и е действал в планинската част на Северна Латакия, където по думите му са съсредоточени екстремисти, повечето от които са дошли от Русия. В този смисъл пилотите са изпълнявали основната си задача - превантивни удари по терористи, които биха могли всеки момент да се завърнат в Русия, посочва Путин.

Руският президент разкритикува и реакцията на Турция след свалянето на самолета. "Обръщането на Турция към НАТО след атаката изглежда като опит НАТО да бъде поставена в служба на терористите, заяви Путин. След инцидента, "вместо незабавно да установи с нас необходимия контакт, турската страна, доколкото ни е известно, се е обърнала към партньорите си от НАТО за обсъждане на този въпрос", каза Путин, цитиран от ТАСС. "Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те - наш. Те какво, да не би да искат да поставят НАТО в служба на ИД?", попита руският президент.

Путин заяви, че атаката на Турция срещу руския Су-24 е била извършена, въпреки че "с американските партньори подписахме споразумение за избягване на инциденти във въздуха, а Турция, както е известно, е сред тези, които обявиха, че уж воюват с тероризма в състава на американската коалиция". Решението на Турция да свали руски боен самолет ще има трагични последици за руско-турските отношения. Русия няма да търпи да се извършва такова престъпление, заяви Путин.
По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че в никакъв случай не става въпрос за военни последици. "Разбира се, аз не бих казал и президентът не е говорил за каквито и да е военни последствия, трябва да се изхожда от това. Президентът не допуска такива изявления, но заедно с това, безусловно, той отбеляза неизбежността на последствията на такива недружелюбни действия от турска страна", заяви Песков.

Лавров отмени визита в Истанбул

Министърът на Външните работи на Русия Сергей Лавров отмени планираната за днес визита в Турция, съобщи ТАСС. "Беше взето решение за отмяна на посещението ми в Турция. Планираната за 25 ноември в Истанбул среща трябваше да бъде на ниво министри на външните работи на Русия и Турция", обясни Лавров. Дипломат номер 1 на Русия трябвало да участва в петото заседание на руско-турската съвместна група за стратегическо планиране в Турция, уточнява ТАСС.

"Терористичната заплаха на територията на Турция нараства и това не касае само случая със сваления руски военен самолет Су-24", добави Лавров. "Опасността от терористични нападения в Турция не е по-малка от тази в Египет, добави той и препоръча на руските граждани да се въздържат от пътувания до Турция.

Петролът поскъпна, борсите надолу

Инцидентът със сваления руски военен самолет вдигна цените на петрола на световните пазари, а акциите на европейските компании поевтиняха. Сортът Брент поскъпна с 3,37%, а американският петрол с 3,35%. Борсата в Лондон затвори със спад от 0,5%, а тези в Париж и Франкфурт - с 1,4%.

Бойко: Ще има последствия

Ситуацията със самолета нито е приятна, нито ще остане без последствия. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който е на визита в Китай. "Представяте ли си сега, че това, за което говорех преди известно време, не е шега. Ние тогава положихме огромни усилия с дипломация да не бъдем провокирани, да ни уведомяват както е по правилата една седмица по-рано. И за наша радост успяхме чрез дипломация", каза Борисов. Според него инцидентът идва в много лошо време. "Преди малко ме информираха, че в неделя ще има извънреден съвет на лидерите на ЕС в Брюксел в 16 ч с ръководството на Турция. Ще се търсят решения. Но когато НАТО в лицето на Турция и Русия са в конфликт, това не е добро и не води до добри резултати", каза още премиерът. Външният министър Даниел Митов пък коментира, че свиканото за снощи заседание на посланиците от НАТО не е по чл. 4 от Северноатлантическия договор. Този текст гласи, че държавите се съветват, ако на някоя от тях - териториалната й цялост, сигурността или политическата й система, са заплашени. "Това, че не е по чл. 4, означава, че няма заплашена държава. След като разберем повече подробности, ще приемем и обща позиция. Турция ще даде подробности в неделя на съвета на лидерите. Това е целта на заседанието", каза още Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай