Тежка остава ситуацията в Донецк и Одеса

Тежка остава ситуацията в Донецк и Одеса | StandartNews.com

Киев. Тежка е ситуацията в Донецк, Славянск и Одеса. Броят на загиналите проруски активисти в размириците в град Славянск достигна 30 души. Други десетки са били ранени при нападение в населеното място. Повече от десет града са под обсадата на проруски активисти.

„Четирима от нашите бойци бяха убити, а 20 са ранени. По наши изчисления, повече от 30 проруски бойци са убити, а десетки са ранени", каза вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков пред местните медии.

Летищните власти съобщиха, че всички полети до и от град Донецк в източната част на Украйна са прекратени. В съобщението не е уточнено каква е причината за спирането на полетите.

В Одеса са действали спецчасти, преоблечени като запалянковци

Преоблечени бойци от спецчастите „Щурм" и „Днепър-1" на украинското вътрешно министерство са участвали в сблъсъците в Одеса на 2 май на страната на „евромайдана". Това каза Вадим Савенко, който е депутат от Областния съвет на Одеса.

„Всъщност това бяха действащи военнослужещи от батальоните „Щурм" и „Днепър-1", които са създадени с пари на Коломойски (един от украинските олигарси) и са наети от ултрадесните националистически организации. Тези хора бяха преоблечени в дрехи на футболни запалянковци. С пристигането и началото на безредиците те си сложиха бронежилетките, имаха и огнестрелно оръжие. Т.е. те са един вид наказателни отряди, които трябва да действат в югоизточната част на Украйна, и ето те влязоха в бой", коментира още депутатът.

Тежка остава ситуацията в Одеса, където 48 души се водят за безследно изчезнали. В моргите на града има тела на 20 души, които все още не са разпознати, съобщи БНР.

Турчинов уволни председателя на администрацията на Одеска област

Междувременно стана ясно, че председателят на Върховната рада Александър Турчинов, и.д. президент на Украйна е уволнил председателя на администрацията на Одеска област Владимир Немировски. Това предаде РИА Новости и уточни, че с друг указ Турчинов назначава на овакантения пост Игор Палица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай