Французин планирал 15 атентата за Евро 2016

Французин планирал 15 атентата за Евро 2016 | StandartNews.com

Украинската служба за сигурност (СБУ) е арестувала терористична група, която е подготвяла атентати във Франция по време на Евро 2016. Това заяви началникът на службата Василий Грицак. Според него членовете на групата са планирали да извършат атаките преди и по време на футболния шампионат.

На 21 май в Украйна е бил арестуван французин, който е подготвял извършването на 15 атентата във Франция преди и по време на Евро 2016, заяви още Грицак. При операцията са намерени 125 килограма тротил.

„СБУ успя да възпрепятства 15 терористични акта, които е трябвало да бъдат извършени във Франция преди и по време на европейския шампионат по футбол", посочи Грицак. Той  добави, че французинът е противник на френската политика за прием на чужденци, на исляма и на глобализацията.

Арестуваният в Украйна французин е възнамерявал да извърши атаки срещу джамии, синагоги, данъчните служби и магистрали. У него са намерени 125 килограма тротил, 5 автомата „Калашников", над 5000 патрона, 2 противотанкови ракети, 100 детонатора и 20 качулки.

Според украинската служба френският гражданин е пристигнал в Украйна през декември 2015 година, като се е представил за доброволец. Той е влязъл в контакт с военните части в Източна Украйна и започнал да се интересува как може да си купи оръжия, експлозиви и друго военно оборудване. Украинските тайни служби са работили 6 месеца по случая, преди да го арестуват. Грицак заяви, че не е имал намерение да съобщава за ареста преди края на Евро 2016, но е бил принуден заради изтичане на информация в медиите.

Според френски полицейски източници арестуваният е 25-годишен жител на региона Лотарингия, който е работил в земеделско стопанство в департамента Ба Рен. Мъжът не е известен на полицията, уточнява Фокус. 

СБУ съобщи за възможна „руска следа" в подготовката на атентатите. По време на пресконференция в Киев Грицак заяви, че версията за руска следа се е появила в края на разследването, когато французинът е предложил още няколко хиляди евро за това украински гражданин да придружава транспортирането на оръжията към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай