16:05 ч.

16.05.18

2 мин.

0

2

0

Борисов: Надявам се Вучич и Тачи да си подадат ръка

от редактор |

Борисов: Надявам се Вучич и Тачи да си подадат ръка

Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула, заяви премиерът


Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП).


„Голям проблем за Европа днес е Брекзит. Утре ще говорим много за това, което се случва, но от миналия съвет досега не виждам нещо да се е променило в тази посока. Истински сме разтревожени от двете споразумения – излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение. Жертвите и напрежението в Йерусалим също са факт и не вещаят нормализиране на отношенията в Близкия Изток. И не на последно място – ако ние не си прегърнем и обгрижим Западните Балкани и не им помогнем – да, много то тях не са готови и имат още да наваксват, тогава няма защо да се сърдим че влиянието на САЩ, Русия, Саудитска Арабия ще бъде по-голямо, отколкото това на Европа. Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи", каза Борисов, цитиран от Фокус.


Премиерът уточни, че се организират и двустранни срещи на отделните лидери в София. „Искам да благодаря на Жозеф Дол, Антонио Таяни и Доналд Туск за това не само, че са тук, но че обиколиха всички държави от Западните Балкани и дойдоха накрая дойдоха тук в София, за да изкажат своето впечатление. В тяхно лице имам много силен партньор", каза Борисов.


"Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула, допълни той за утрешната среща. - Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук. Що се касае до Балканите – не съм вярвал, че след 15 години затишие ще е възможно отново да сложим региона на масата. Избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 години е генерирал много проблеми, смърт и разрушения", каза още премиерът.


Борисов уточни, че многократно е запознал колегите си с това, че става въпрос за население от 17,7 млн. души и около 100 млрд. брутен продукт. „Днес говорим дали да прегърнем този регион, който е една държава с брутен продукт колкото Словакия и с население колкото Румъния и с шест правителства. Рисковете за Европа са нула. В противен случай подобен конфликт, какъвто беше Косово, Сребреница и др., с техните хиляди жертви и още ненамерени гробове – дали е по-добре за Европа?", коментира Борисов.


Борисов допълни, че се опасява и от италиански вариант на Брекзит.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:16 · 16.05.2018
може да си подадат като върнат косово на Сърбия. другото е ала бала
Shopeto · 20:02 · 16.05.2018
@Потребител Косово никога няма да се върне при Сърбия,, колкото по-бързо съседите осъзнаят този факт, толкова по-добре за всички.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент