Жертвите в Непал вече са над 3200

Жертвите в Непал вече са над 3200 | StandartNews.com

Нараства броя на жертвите след опустошителното земетресение в Непал. Броят на загиналите достигна над 3200 души, а пострадалите са над 6000. По данни на УНИЦЕФ страната е в хуманитарна криза. Броят на децата, които се нуждаят от помощ е над 1 милион.

Разрушени са над 1200 жилища, а други близо 10 хиляди, между които 54 ламаистки храма, са понесли щети. Повредени са пътища и са нарушени комуникации. Спасителните работи са затруднени от дълбоката снежна покривка в Тибет, както и от свлачищата и лавините, предизвикани от труса.

Организацията съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Световната здравна организация от своя страна вече достави медицински материали за 40 хиляди души, пострадали от разрушителното земетресение.

Редица държави се включиха в овладяването на кризата – Израел съобщи, че евакуира приоритетно 25 бебета, родени от сурогатни майки, и техните израелски родители. Пеленачетата се намират в момента в столицата Катманду. 4 от тях са родени преждевременно и се нуждаят от специални медицински грижи.

Съединените щати деблокираха 1 милион долара за Непал, а американски военен самолет вече пътува за Катманду, за да окаже помощ на пострадалите. Финансова помощ отпуснаха също Великобритания и Швеция.

Продължават и вторичните трусове. Приблизително на всеки два часа се регистрират трусове с магнитуд между 4 и 5 степен по Рихтер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай