Терор за Хелоуин! Узбекистанец изби 8 в Ню Йорк /ОБНОВЕНА/

Терор за Хелоуин! Узбекистанец изби 8 в Ню Йорк /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Шофьор на пикап уби осем души и рани 11 вчера следобед в Ню Йорк, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън, съобщиха световните агенции. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио нарече нападението "подъл терористичен акт".

Двайсет и девет годишният шофьор беше прострелян в корема от полицията и задържан, след като блъсна камиона си в училищен автобус и слезе от пикапа въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол. Две деца и двама възрастни, намиращи се в автобуса, бяха ранени, съобщи на пресконференция началникът на нюйоркската полиция Джеймс О'Нийл, цитиран от Ройтерс.

Началникът на противопожарната служба съобщи, че 11-те тежко ранени са откарани в болницата, но животът им не е в опасност.

Очевидци разказали на полицията, че нападателят викал "Аллах акбар", слизайки от пикапа. Началникът на полицията заяви на пресконференцията, че "изявление, направено от заподозрения, когато слизал от автомобила си, както и обстоятелствата около нападението, накараха следователите да окачествят случилото се като "терористичен акт".

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният, изглежда, е действал сам. "Няма доказателства за наличието на по-широк план" за извършване на терористично нападение, посочи Куомо на пресконференция в Ню Йорк.

Мъжът, идентифициран като Сайфуло Саипов от Узбекистан /на втората снимка/, наел пикапа с реклама на американската компания "Хоум депо" /Home Depot/ около час преди нападението, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на полицейски източник.

Нападението беше извършено малко след 15.00 часа местно време, недалеч от мемориала на Световния търговски център и престижната гимназия Стайвесант. По това време в района било пълно с минувачи, много от които вече били в костюми за Хелоуин и се готвели да участват в традиционния парад, който се провежда всяка година в Гринич вилидж, съобщи Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай