Българин на метри от стрелбата в Отава

Българин на метри от стрелбата в Отава | StandartNews.com

Българин е станал очевидец на кървавата престрелка в Отава, при която въоръжен ислямист уби почетен гвардеец и нахлу в парламента.

Ивайло Стоянов от 30 години продава хотдог на метри от сградата на парламента, разказва в. "Индипендънт".

Той не скрива потреса си от видяното и преживяното. През тези 30 години той е видял петима премиери на Канада да се сменят, като е сервирал обяд поне на един от тях. Напуснах България през 1980 г. и се установих в Канада заради репутацията й на сигурна и демократична страна, казва Стоянов. Но в сряда сутринта така и не успял да разтвори шатрата на павилиона си на обичайното й място. Полицията отцепила целия район, докато въоръженият ислямист върлувал из района. Канада отдавна се славеше като сигурно място, където можеш дори да не заключваш вратата си, но отсега изглежда броят на ключалките ще нарасне, пише вестникът.

"Това бе голяма изненада за хората. То е известно предупреждение да обърнем внимание какво става другаде по света", казва Стоянов.

Премиерът се крил 15 минути в килер

Премиерът на Канада Стивън Харпър е прекарал около 15 минути, скрит в килер, след като въоръженият Майкъл Зехаф-Бибо е нахлул в канадския парламент в сряда сутринта, писа в. Глоуб енд Мейл. Той бил на среща с около 150 депутати, когато се чула стрелбата отвън. Всички скочили, премиерът бил прибран на сигурно в стаичката, докато народните представители грабнали най-малко 15 знамена, които били готови да използват като копия за самозащита. Дори се струпали до вратата, за да посрещнат опасността и въобще не знаели, че премиерът е скрит. Мислели, че е напуснал сградата. И сега парламентът ще трябва да купува нови знамена със стойки, тъй като депутатите са си взели "копията" като сувенири. Един даже споделя, че ще си го сложи в рамка, за спомен от страшната случка.

Майката на стрелеца оплаква жертвата му

Майката на стрелеца от Отава заяви, че оплаква жертвата и пострадалите от стрелбата, а не сина си, предаде АП. Сюзан Бибо заяви, че не може да даде никакво обяснение за извършеното от сина й Майкъл Зехаф-Бибо. Той уби канадски военен, а после откри огън в сградата на парламента, преди да бъде ликвидиран. Междувременно в. "Дейли Телеграф" писа, че Бибо е планирал да пътува за Сирия, но не получил паспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай