Световният рекорд на Стефка Костадинова навърши 26 години

Световният рекорд на Стефка Костадинова навърши 26 години | StandartNews.com

София. Точно преди 26 г на този ден примата на българската лека атлетика Стефка Костадинова постави уникалния световен рекорд в скока на височина от 209 см. Малко след като Бен Джонсън бе отнесъл рекорда на планетата на 100 м дойде часът на българката на олимпийския стадион в Рим.

Без да трепне от колосалния шум по трибуните заради рекорда на Джонсън Костадинова подобри с 1 см собствения си световен рекорд. И до днес това постижение остава мираж за останалите атлетки. Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

В Кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул' 88. Двукратна световна шампионка – Рим'87 и Гьотеборг'95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

Състезателката на Николай Петров има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. Четири пъти е избирана за Спортист №1 на България и пет пъти е избирана за №1 на Балканите. През 1997 г. прекратява състезателната си кариера. През 2012-та влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ). От 2005-та година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. През 2013-та беше преизбрана на поста. Преди това е била вицепрезидент на БОК и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Президентът на БФЛА: Рекордът на Костадинова е стимул за младите

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов коментира за „Стандарт Нюз" годишнината от рекорда на Стефка Костадинова.

„Световният рекорд в скока на височина, поставен от Стефка Костадинова на 30 август 1987 г. в Рим, е поредното постижение в спорта, което кара всеки българин да се гордее с него. Тези 209 см, които Стефка преодоля на Oлимпийския стадион, все още си остават недостижим връх за всички атлетки в дисциплината.

Те са доказателство, че в България има таланти, които оставят уникална следа в световната история. Бих искал нейното постижение да е стимул за младите спортисти в България", коментира Добромир Карамаринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай