Влагат 7 млн. лв. в нови паркове под Царевец

Влагат 7 млн. лв. в нови паркове под Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. 7.4 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането ремонта на 7 парка в старата столица. Финансирането стана възможно след спечелен от общината проекти по Оперативна програма „Регионално развитие", каза кметът Даниел Панов. Централният парк „Марно поле" ще бъде окончателни завършен след ремонта през миналата година. Най-голяма сума около 1.5 млн. са заделени за оформянето на паркова зона с кътове за отдих и специализирани маршрути на хълм „Света гора". На по-късен етап там ще бъде възстановено виенското колело.
С парите по европроекта ще бъдат направени и нови паркове в кварталите „Чолаковци" и „Бузлуджа", а парка „Никола Габровски" ще бъде ремонтиран.

С този европроект Велико Търново става един от малкото градове в страната с напълно обновени зелени площи. Междувременно от общината изпълниха и обещаното преди Великденските празници, че ще поставят бариера, ограничаваща влизането на автомобили на Самоводската чаршия.

Решението бе взето след срещи на кмета с майсторите, търговците и собствениците на заведения в района. Съоръжението е на стойност около 3 000 лева. Автоматизирано е и позволява след съответни настройки да бъде управлявано дистанционно, за да осигурява необходимият пропускателен режим. Монтирана е и фото клетка, която ще предпазва евентуални невнимателни водачи на МПС и пешеходци. Бариерата ще работи по време на най-активната част от туристическият сезон от март до октомври. През този период Самоводската чаршия ще е достъпна за автомобили два часа сутрин и два часа, след обяд, както и след 17,00 ч.
Ще бъде уточнен график със собствениците на магазини, заведения и ателиета на Самоводската чаршия, както и с домуващите в района на чаршията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай