Турия търси наша пшеница

Турия търси  наша пшеница | StandartNews.com

Турски производители търсят български сортови пшеница. Причината е в качеството на родното жито. Това стана ясно на 23-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. Изключително популярни и признати са български сортове "Галатея" и "Аглика", като има голям интерес и към "Енола".

До края на седмицата 85 родни и чужди фирми ще представят продукцията си на изложението. И докато турски стопани се интересуват от родното жито, българските производители пък още от първия ден показаха интерес към фирма на съседите. Компанията предлага трактори с различна мощност. Интересът към предлагания асортимент се дължи на факта, че това, което се предлага като базово оборудване при големите марки, е допълнителна екстра, която се заплаща, обясни Борислав Янев от компанията. От значение е и цената. Според мощността тя варира от 42 000 до 74 хил. лв. Задължително обаче всяка машина е с панорамна кабина, а броят скорости за движение напред и назад е еднакъв. Има трактори с 16 предни и задни скорости, а имаме и с 24 предни и задни скорости, обясни Янев. Освен това всеки трактор в базовото си оборудване има CD плеър, климатик, компресор, тежести и те не се калкулират допълнително, допълни той.

Българското жито
дава по-добра реколта

Стопаните да сеят поне 50 на сто от площите си с български сортове пшеница, защото западните селекции не са създавани при климатични условия като българските. Това посъветва директорът на Добруджански земеделски институт проф. Иван Киряков. И тази година институтът участва на селскостопанския панаир в Добрич. Той предлага 14 сорта базови сечмена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик. Безспорен фаворит е "Енола", което се доказва и от справка на МЗХ, посочваща, че с нашия сорт "Енола" са засети 34% от площите с пшеница в страната, обясни Киряков. Институтът има заготвени 1700-1800 т базови семена пшеница и тритикале. Цената на базовите семена пшеница е като миналогодишната - 980 лв./т, а на тритикалето - 800 лв./т. Имаме базови семена пшеница и от миналогодишна реколта, като цената там на тон е 650 лв., допълни Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай