Първи по рода си у нас демонстрационен учебен обект

Първи по рода си у нас демонстрационен учебен обект | StandartNews.com

Уникален за страната ни демонстрационен учебен обект стартира в държавните горски територии, които попадат в землищата на добруджанските села Александрия, Бистрец, Огняново и Телериг в община Крушари. Инициативата е на Североизточно държавно предприятие и Държавно горско стопанство "Генерал Тошево".

Пилотният проект цели разнообразните лесовъдски дейности да се изследват в дългосрочен план, за да се подобрят възобновяването и запазването на генетичните ресурси, добива на дървесина, възможностите за природосъобразно, многофункционално и устойчиво стопанисване на горите, информират от предприятието. Демонстрационният учебен обект ще се обособи върху площ от 2100,4 ха, от които 2013,3 ха са залесени, като преобладават церовите насаждения, но за тези горски територии са характерни и видове като благун, космат дъб, акация, гледичия, сребролистна липа. От предприятието обясняват, че изборът не случайно е именно най-североизточната част на страната. В този район средно годишните валежи са относително най-слабо изразени, поради което и продуктивността на дървостоя е сред най-ниските, казват от горското. На територията се предвижда да се извършат редица лесовъдски мероприятия, които ще позволят да се изучава динамиката и развитието на възобновителния процес в гората с хоризонт до 2025 г., което ще превърне обекта в безценен източник на нови знания за опазването на горските територии в екологичен, икономически и социален аспект. Проектът ще предлага възможности за практическото обучение на ученици и студенти. Предвидените дейности ще се осъществяват с участието на научни работници от Лесотехническия университет в София и Института за гората при БАН, под методическото ръководство на д-р инж. Йордан Петров, заедно с д-р инж. Мартин Борисов и инж. Мария Кирилова от предприятието, ангажирани с изпълнението на мероприятията.

Североизточно държавно предприятие, част от което е и ДГС "Генерал Тошево", стопанисва държавните горски територии в 4 административни области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. В състава му влизат 13 горски и 5 ловни стопанства. Дейността на Североизточното държавно предприятие обхваща 287 892 хектара, 94% от които са залесени. Предприятието разполага и с 9 горски разсадника, от които 2 са с национално значение. Броят на произведените фиданки възлиза на 2,5 млн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай