Да се рекламираме като земя на траките

Да се рекламираме като земя на траките | StandartNews.com

Тракийската изложба в парижкия Лувър през пролетта несъмнено предизвика културен бум. И съвсем заслужено веднага още няколко града по света пожелаха да представят тракийските съкровища. В същото време родният туризъм продължава да се рекламира под слогана "България, открий и сподели". В който ако заменим България със Занзибар например, ще се промени ли нещо?!

Неслучайно съпоставям двете теми. Туризмът ни формира над 13% от БВП, но несъмнено има нужда от реклама. Като, за съжаление, при бедната ни държава парите за нея няма как да са достатъчни. Това пък от своя страна налага те да бъдат концентрирани.

Да, ама не, както би казал колегата Петко Бочаров. Ние рекламираме различните възможности на туризма в България, похвалиха се неотдавна от туристическото ведомство. Тоест рекламират се различните аспекти на българския туризъм, различни маршрути, различни места. Това е и проблемът, това е и абсурдът на ситуацията. Защото наистина да популяризираш фрагменти на една дестинация преди да си наложил самата дестинация, си е, общо взето, неефективна авантюра. Тъй като искаме или не, но туристът от Бразилия, Япония, Китай, САЩ и Австралия, дори да не пита "България в Африка ли бе?", в масовия случай я поставя под столицата Атина, Белград или Букурещ.

За съседите, а и за някои други европейски страни, България е известна, но предимно с пясъка и със ските си. Това обаче ни гарантира само 2-3 месеца сезон през лятото и горе-долу толкова през зимата. А за да повишим ефективността от използването на огромната леглова база, трябва да увеличим натоварването й и в "крилата" на сезоните. Това е известно на всички в туризма, но въпросът е как? Моят отговор е - като с фокусирана реклама направим на първо място и преди всичко България РАЗПОЗНАВАЕМА на СВЕТОВНАТА КАРТА НА ТУРИЗМА!

Със слоган "България, открий и сподели", към който бе прикачено и едно странно лого, или с "България, лесна за намиране", това е почти невъзможно. Не само защото слоганът е безличен, но и защото не прави България различима, незаменима и атрактивна туристическа дестинация.

А защо не опитаме с "България - земята на траките"? Такъв слоган ще направи България уникално и разпознаваемо място в световен мащаб. Както са Египет с пирамидите, Гърция с елините, Перу с инките и т.н. Както показа и изложбата в Париж, прави я и привлекателна дестинация. Разбира се, като бъде допълнен и със съответстващото уникално лого.
Идеята е исторически обоснована. Днес на повечето места в страната, където копаят археолози, в трети, четвърти или пети пласт се открива наследство и от траките. А и много от храмовете през столетията са строени на или в близост до светилища на същите тези траки.

Това пък ни дава ключ и за практически решения. Защото вече под слогана "България - земята на траките" може да се организира и секторната реклама - за исторически, религиозен, поклоннически, винен, екологически, селски, за спа и други видове алтернативен туризъм.

Тук се сещам и за демонстрирания преди време от Министерството на туризма клип. В него световни кинозвезди като Салма Хайек, Антонио Бандерас, Джейсън Стейтъм говорят с приятен глас хубави неща за България. Накрая, заковавайки, Силвестър Сталоун заключава "България е мястото" (Bulgaria is the place to be). Но... Но е малко едностранчив. Защото звездите говорят предимно за условията на тяхната работа, за възможностите да се снимат филми в България. Предполага се при това, че правенето на кино тук с големи звезди ще привлече туристи, както това вече се е случило в Англия (след "Хари Потър"), в Тайланд (след "Плажът"), в Хърватия (след "Игра на тронове"). Няма лошо. В България има място и за "кинотуризъм", но като част от алтернативния, под предлаганата голяма шапка.

А погледът към алтернативите съвсем не е случаен. Алтернативните видове туризъм ще натоварят легловата база и извън сезоните, ще ги удължат. Към 30% относителен дял на алтернативния туризъм до края на десетилетието предвижда и Световната туристическа асоциация. За нас няма да е лесно от едноцифрен процент в този сектор да скочим нагоре, но не е и невъзможно.

Изобщо, казва Роджър Джонс от световноизвестната консултантска компания THR, трябва ви разпознаваем символ като пирамидите в Египет. Следвайте примера на изложбата в Лувъра, допълва той, в туристическата реклама "стреляйте със снайпер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай