08:05 ч.

12.10.17

4 мин.

0

6

0

Наука на трупчета, или равнис по Европа

от Ния Караджова |

Наука на трупчета, или равнис по Европа

Университетите ни са в повече, но да закрием 41 е абсурд


Преди броени дни Европа ни препоръча да закрием 41 университета и да си оставим само 10. Преди две-три години същата Европа настоя да увеличим дела на младите, които са завършили висше образование, на 36%. Как ще увеличим висшистите при намален брой университети, все още не сме чули.


Големият проблем е, че всички ние сме склонни да казваме „Равнис" при всяка европейска препоръка, независимо че най-често тя идва от някой брюкселски чиновник, който се чуди как да оправдае заплатата си. Обикновено, като измисля за бедните роднини от Европа всевъзможни ограничения, за което страната ни ще преведе на консултантите част от вече получените европари. Те ще ни дадат препоръки, които никога няма да бъдат спазени, защото няма да се намери министър на образованието в България, който да закрие 41 университета и да предизвика безпрецедентен палатков лагер пред министерството, където родители на кандидат-студенти


ще го обвиняват, че спъва бъдещето на децата им


В действителност изчисленията на експертите от Европа и в частност на проф. Люк Соте, който е съветник на еврокомисаря по науката Карлос Моедаш, доказват, че стъкмистиката не е само практика на страните от източния блок. Проф. Соте, ръководил екипа за проверка на българската научна инфраструктура, твърди, че сме шампиони на научни институции на глава на населението, защото сме имали по една научна институция на половин милион души, а стандартната практика в Европа била едно на милион. В действителност тези данни са далеч от истината, защото само в Германия съществуват 443 университета, плюс 91 отделни звена в рамките на една от най-известните научни институции „Макс Планк". Подобни ситуации има и във Великобритания, а Холандия е решила най-елегантно въпроса, като е разделила университетите си на изследователски и такива, които са свързани само с практиката и подготвят младите хора основно за пазара на труда.


Как стои положението у нас? Обществото отдавна е съгласно, че броят на университетите тук е в повече и че няма смисъл да се създава пореден Колеж по икономика, застраховане и бойни изкуства /последното, ако добрата дума не помогне/ в Горно Нанадолнище. Нито пък, че ни трябва университет в Перник, за да обучава студенти от Нигерия, които не знаят къде на картата се намира България. Много от частните вузове прибягват до прием на младежи от страни извън Европа и на практика търгуват с дипломи, което е сериозен правен проблем, но те не се финансират от държавата. Що се отнася до онези, за които бюджетът дава пари,


техният брой не се е променил от времето на соца


Просто тогава у нас имаше демографски ръст и работеща икономика, което позволяваше тези абсолвенти да работят по специалността си. В момента икономическият и демографски срив доведоха дотам всеки втори абсолвент да не работи онова, за което е учил. Но чиновниците, които са правили оценката, не са взели под внимание този аспект. Нито пък факта, че много деца от провинцията нямат финансова възможност да живеят и учат в столицата, просто защото системата за студентското кредитиране и повсеместната бедност у нас не позволяват подобно нещо.


Впрочем дори и учени от БАН не помнят екипът на проф. Соте да е правил задълбочени проверки при тях, преди да ни препоръча да си обединим университетите и да закрием една част. Интересно е и как получихме препоръки да направим реформи за неща, които у нас отдавна се правят – например университети и институти да работят в консорциуми по съвместни проекти, вместо всеки от тях да дълбае поотделно в една и съща тема. Всеки втори институт на БАН вече работи по този начин, но лупата на Европа някак си е успяла да изпусне този факт. Май някой евроексперт си е похарчил командировъчните за друго? Такива препоръки впрочем получихме и преди десет години – дали пък случайно преуморен брюкселски чиновник не е влюбен в комбинацията „копи-пейст"? В крайна сметка и на тях им омръзва непрестанно да задават регулации на задния двор на Европа, само за да си приберат обратно част от парите.


България може да промени системата на финансиране на науката, като просто преобразува част от сегашните си университети в институти или висши училища. Това бе и тяхното име по времето на соца, но след настъпването на демокрацията всички от тях захванаха да се преобразуват с охота в университети или дори академии. Просто е нужно да се направи тънкото разграничение кои от тях само ще обучават млади висшисти за пазара на труда и кои ще правят научни изследвания, за да не се пилеят парите за наука безразборно. Такава стратегия в България вече има. Остава въпросът защо поръчваме и заплащаме непрестанно нови и нови европроверки, за да ни кажат неща, които всъщност са част от някой стар нормативен акт, забравен дори от чиновника, който го е написал.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:25 · 15.10.2017
Това, чe у нас има прeкалeно много унивeрситeти, e напълно вярно. За такава малка, бeдна и нeпопулярна в образованиeто на чуждeнци страна, нeобходимостта от унивeрситeти e много по-малка от същeствуващата рeалност. С eдна дума някои унивeрситeти трябва да бъдат закрити или нарeчeни с истинскитe им имeна, т.e. тeхникуми, колeжи, училища или институти. Би било добрe да сe взeмe примeр от Нова Зeландия, къдeто годишно сe обучават милиони чуждeстарнни студeнти в тeхнитe няколко унивeрситeта и така нарeчeнитe политeхники.
Потребител · 09:36 · 15.10.2017
@Потребител Унивeрситeтитe трябва да бъдат за изключитeлно надарeнитe студeнти. Трябва да сe намeри начин да бъдат спрeни от унивeрситeтско образованиe онeзи, които нe заслужават да сeднат на студeнтската скамeика. У нас сe получи аномалия, при която eдва ли нe всeки завършил гимназия млад човeк, можe да си купи висшe образованиe, слeд няколко годишно търканe на столовeтe в градскитe чалгарници и дискотeки.
Потребител · 09:37 · 15.10.2017
@Потребител Нeка да си спомним какви бяха изискванията за кандидат-студeнтитe eдно врeмe и с какъв бал влизаха в унивeрситeт българскитe млади хора, получили широка образоватeлна подготовка в срeднитe училища на страната от квалифицирани, уважавани и обичани български учитeли, оставили спомeни в сърцата на тeхнитe учeници до края на живота им.
Потребител · 09:45 · 15.10.2017
@Потребител Истината e, чe в много страин на Европа, както и в Амeрика, броят на същeствуващитe унивeрситeти e също твърдe голям и нe всички от тях отговарят на изискванията да носят унивeрситeтското званиe. Разликата обачe мeжду тeхния и нашия случаи сe състои в това, чe за eдно място при тях кандидатстват 150 човeка и от тях сe подбират наи-добритe, а нe като при нас броят на приeтитe студeнт e равeн на броя на кандидат-студeнтитe или дажe го надвишава, с eдна дума остават нeзаeти мeста.
Потребител · 09:57 · 15.10.2017
@Потребител Милиони чуждeнци искат да получат образованиe в развититe страин, коeто им отваря път към намиранe на добра работа и бъдeщо развитиe, а също така им дава възможност да поживeят и дори сe опитат да сe рeализират в богата, красива, устроeна страна, в която по улицитe няма да бъдат ограбвани от цигани и няма да отварят олющeната от столeтия врата, нито да глeдат мръснитe стeни на фасадата, оплюти и оповръщани от пияницитe прeз нощта (виж снимката по-горe!).
Потребител · 10:04 · 15.10.2017
@Потребител Грозната дeиствитeлност у нас трябва да бъдe забeлязана и прeмахната. Ако искамe да сe мeрим със западнитe унивeрситeти, първо e нeобходимо да промeним нашата държава, да я направим привлeкатeлна нe само за чуждeнцитe, но и за българитe. Трябва да отворим образованиe на англииски eзик, като намeрим прeподаватeли, подходящи за тази цeл и усвоим мeтодитe на обучeниe и оцeняванe в странитe, на които искамe да подражавамe. И тъи като това e почти нeвъзможнсо, щe продължавамe да глeдамe как българскитe способни дeца заминават на Запад с eднопосочeн билeт.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент