В туризма трябват атракции, защото емоцията продава

В туризма трябват атракции, защото емоцията продава | StandartNews.com

Сезонът бе провал за онези, които чакат парите да им паднат в джоба, казва Стефан Шарлопов

- Г-н Шарлопов, проблем ли е според вас отпечатването на замъка в Равадиново върху корицата на книжката за стоте национални обекта?
- Ако това е проблемът на България, да го решаваме бързо. Но това не може да е проблем. Защото нещо, което е направено с много труд, без държавно финансиране и евросредства, не може да се обяви за кич. Защото всичко е оригинално, правено без компромиси, а не имитация. Само преди 2 г. лично аз връчих на собственика Георги Тумпалов голямата награда за атракция на годината на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. И съм абсолютно убеден, че тя е заслужена, след като хиляди хора с интерес от цял свят посещават замъка. И аз съм виждал сълзи на умиление от тях. Георги Тумпалов много пъти е казвал, че това е един приказен замък, за който си е мечтал години. И когато го питат какво му струва, отговаря, че това не може да се направи с пари, заплащането е човешки живот. Той няма претенциите да е исторически замък. С какво точно е попречил той на обществеността, след като

20 г. блъска като куче от сутрин до вечер

и няма време да пие едно кафе в Созопол, за да осъществи мечтата си. Аз съм го виждал винаги и само на замъка. При такъв труд е хубаво да замълчим, да свалим шапка и да кажем "Браво!". Слушах разни капацитети и естети, без да искам да обиждам никой, които обаче коментират замъка, без никога да са го посещавали, както и Цари Мали град. Господа, кажете, освен професурите си какво сте направили във вашия живот? Да отида, да го видя и да го пипна. И тогава да си поговорим. Все пак трябва да има някаква мярка. Това, че замъкът е приел предложението да рекламира в тази книжка, на кого точно навреди? И той е категоричен, че не иска парите си за тази реклама обратно, а предпочита те да се дарят на някое сиропиталище.

- Държавата твърди, че бизнесът е 100% частен и не трябва да се подпомага със средства за реклама. В същото време обаче платена с лична пари реклама води до подобни коментари? На кого тогава да разчита туризмът?
- Не е правилно държавата да не участва в правенето на национална реклама. Защото не е по силите на един хотелиер, какъвто и да е той, да си рекламира само собствения хотел. Това е пълен абсурд. Но държавата е права, че бизнесът трябва да е ангажиран, за да може повече пари да влизат в хазната. И процент от приходите да отива за маркетинг и реклама. Замъкът е безспорна туристическа атракция. А право на собственика му е да го изгради, както той реши и да го рекламира. И вместо да се похвали някой, който съгражда, ние го критикуваме. По същия начин е и с Цари Мали град. Вместо някой да благодари на Симеон Пешов, че със свои средства и привлечени европари превърна едно никому неизвестно място в невероятна атракция, посетена вече от 200-300 000 души... Посетих го и аз със своето семейство. И всички гости бяха във възторг от направеното. Що за глупост е това? Хора, които не са построили една тоалетна през живота си, да се изказват веднага негативно и да започнат да дават квалификации. Крайно време е в България първо да видим кой какво е направил и после да решим дали има право да коментира.
- Чужди туристически бизнесмени винаги се удивляват от това, колко негативно се говори за родните курорти. Това ли е една от причините, наред естествено с реалните недостатъци, туризмът у нас да не се развива достатъчно добре?
- Естествено. То това е ясно. Като във вица с ада и българския казан. Защо там няма пазачи? Защото който и да намери сили да изплува, ще има кой да го дръпне обратно. Но с това докъде ще стигнем? До никъде. Често сме си говорили за това какво правят гърците от един камък - създават легенди и ги продават. За разлика от нас. Ние имаме уникални исторически забележителности в България и сакън, ако решим да превърнем някой в атракция - скача цялото общество. За каква историческа достоверност говорим? Още повече че замъкът в Равадиново е мечта, а не археология. Дело на един човек, който дали е луд или не, това си е негова работа. Но от някъде да е получил пари или да е завлякъл някого, за да изпълни мечтата си? Не е. Защо искаме да му забраним да превърне своята в мечта в реалност. И да види как десетки и стотици хора, минали оттам, с удоволствие го посещават и се възхищават на труда му. Защо да не е на книжката с националните обекти? Заводът с амониева селитра като по времето на комунизма ли да е?

Никой не кара хората с пистолет в този замък. И след като хиляди го посещават, значи има какво да видят. И най-малкото, което ще видят, е колосалният труд на един човек, който с 20 цигани и с усилията на семейството си за 20 г. е построил този замък. Това заслужава уважение. И когато в България започнем да уважаваме правещите, тогава държавата ще върви напред. Не е ли същото и по отношение на Плиска? Изядоха Божидар Димитров. Спрете се. Свалете шапка пред този човек и кажете - "Давай, прави още". Ако някой е работил за имиджа на страната ни и самочувствието на българите, това е той. Дори някъде да е преиграл, какво значение има това.

Дайте да ги съдим по делата, а не по приказките

Ние трябва да благодарим на Бога, че имаме хиляди такива места. И именно тези археологически обекти трябва да са в основата на националната политика за развитие на туризма.
- В този ред на мисли Царевец също не е възстановен достоверно исторически, но е една от най-посещаваните атракции у нас.
- Еми, дайте да съборим и Царевец, и Трапезица! И това трябва да направим, ако слушаме тези, които си въобразяват, че са есенцията на научната мисъл в света. Аз съм виждал как светлинното шоу "Звук и светлина" хваща за гърлата в Царевец. Особено впечатлени са чужденците. Как ще го унищожим това? Как е възможно такъв негативизъм? Защо не благодарим на хора, които правят нещо за България, а ги критикуваме?
- Мненията за изминалия летен сезон също са крайно негативни. Наистина ли се провали туризмът? Или както други твърдят, е един от най-успешните в последното десетилетие въпреки кризата?
- Истината винаги е някъде по средата. Провал беше за тези, които не предлагат никакъв продукт и просто очакват по инерция парите просто да падат в джоба им. Такова нещо вече няма да може да се случи, защото кризата е повсеместна и конкуренцията много голяма. Но тези, които предлагат коректен продукт, могат да се похвалят с добър сезон, дори по-успешен от предходния.
- Ще фалират ли тези, които не предлагат добро качество?
- Естествено. Ние следваме пътя на Испания. Защо не гледаме и да си правим съответните изводи, а копираме без значение дали бъркат. Хора, които са инвестирали в туризма, без да знаят защо и са ползвали банково финансиране, ще имат сериозни проблеми. Но това е пазарната икономика.
- Какво е бъдещето обаче за туризма като цяло, след като хората, които не разбират от този бизнес, успяха да изгонят дори българите от родното море?
- Не бих казал, че това е точно така. Естествено е, че попаднали случайно хора в туризма създават лошия имидж на България. С лошия сервиз и продукт и идеята просто да спечелят едни пари. Дъмпинговите цени, персонал без квалификация и черният бизнес убиват. Но това също ще бъде изчистено от пазара. В туризма, за съжаление, това, което правиш днес, дава резултат догодина. Министерството на туризма, за което с голяма мъка се преборихме да създадем, трябва да си поеме функциите. Да има и регулаторни функции, добри идеи относно таргетиране и реклама, законодателна инициатива, за да може браншът да върви напред. В момента все още нещата се движат от само себе си.
- Успя ли за година и нещо това министерство да оправдае очакванията на бизнеса?
- Аз ще се въздържа от коментар по отношение на това колко е ефективна работата на ведомството. Не искам да създавам нови интриги в бранша. Но мисля, че възможностите на това министерство са много по-големи, отколкото се демонстрират в момента. С административни и законодателни мерки например

бизнесът може да бъде избелен

Няма да говорим каква част от сектора е бял. Но трябва ресорното министерство, финансовото ведомство и НАП, заедно с бизнеса, да намерят правилната форма, с която да избелят сектора. Който може да работи по правилата - добре дошъл. Който не може, по-добре да се занимава с друг бизнес. Както е навсякъде. Виждаме какво става с бензиностанциите, контрабандата. За първи път се взимат и сериозни мерки, а не само да се говори. Предполагам, че и в туризма през следващите 1-2 г. много по-голяма част от него ще бъде бял. Което е добре за бизнеса и за държавата. Как да се бориш с дъмпинговите цени? Ол инклузивът например не е подпомогнал нито един туристически сектор в света. Неслучайно гърците вече се отказват от този тип продукт. Трябва да е ясно къде какъв продукт се предлага и на каква цена.
- Докато определим какъв продукт ще предлагаме, не успяхме ли да изгоним туристите си?
- Не съм убеден. Бизнесът не търпи празни пространства. Ето, руснаците намаляха, макар и не така главоломно, както се подозираше. За сметка на това се появиха украинци, поляци, чехи. Огромен резерв са турците и дано се договорим за визите. Всъщност може би най-големият проблем на туризма ни не беше презастрояването, а липсата на пречиствателни станции. През последната година много такива се откриха, включително и в Созопол преди месец. И след като държавата изгради комуникациите и пречиствателните станции, идва ролята на хотелиера. Той трябва да покаже добър продукт, добра цена, екологична храна, добър сървиз. Така че посетителите да бъдат очаровани. Трябват й атракции на България. Имаме и леглова база и нелош продукт. Затова и мисля, че реакцията към замъка в Равадиново е дребнавост и непознаване на пазара. Едни хора дават кардинални оценки. Ето, например проф. Николай Овчаров реагира правилно - след като ходят толкова хора, значи нищо лошо не е станало. Дай Боже, да има повече такива луди хора като Георги Тумпалов. Които да направят атракции, защото емоцията продава. Ако може да се помага на такива хора, а не да се пречи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай