06:05 ч.

26.06.14

3 мин.

2306

5

0

Руснаците са разочаровани, че ги загърбваме заради ЕС

от Любомир Михайлов |

Руснаците са разочаровани, че ги загърбваме заради ЕС

София. В руския град Перм се състоя международна научна конференция на тема: "Руски език в билингвалния дискурс" по инициатива на Министерството на образованието и науката на Русия и държавния Институт за руски език "А. С. Пушкин". На форума с доклад на тема: "Преводачът в конфликтните зони" участва и известната наша преводачка Оля Ал-Ахмед. В залата и в кулоарите се обменяха и мнения за драматичните събития в Украйна.


- Г-жо Ал-Ахмед, каква е ролята на преводачите във века на комуникациите и космополитизма, когато все повече хора по света знаят чужди езици?
- Ролята на преводача става все по-значима и незаменима! Електронните преводачи не могат да заменят специалистите лингвисти. Преводачът е неизбежен участник в политическите процеси от международен характер. Световните новини нямаше да имат световен достъп без квалифицирани преводачи в самите медии. В бизнеса нещата стоят по друг начин. Във фирмите и големите компании вече е задължително условие служителите да знаят поне два чужди езика. Така че в бизнес преговорите все по-рядко се налага ползването на преводачи, изключение правят редките езици.
- Горещ сега е и конфликтът в Украйна. Там вече има убити журналисти и преводачи.
- Тези трагедии са поредно доказателство за значимостта на нашата професия и големия риск на журналиста репортер и преводача, които ги отразяват. Няма застраховка срещу рецидивистите, терористите и подобни антихуманни същества. Колегите загиват за правдата!
- Освен в Перм вие бяхте и в Москва. Как се отнася руският народ към братоубийствената война в Украйна?
- Това в момента е темата на деня в Русия. По нея се говори, проблемите на кризата в Украйна се обсъждат на обществени места, в метрото, по телевизията и на първите страници на вестниците. Руснаците не проумяват как може руснаци да са убивани и унижавани от украинци! В Москва и по цяла Русия живеят толкова много украинци заедно с руснаците и на територията на Украйна има толкова много руснаци. Никога досега не е имало такъв антагонизъм, непоносимост и шовинизъм, такава необяснима омраза! Един народ - славяни, една вяра - православна, как е възможно!
- В Украйна живеят и около половин милион етнически българи. Няма ли след време опасност и сънародниците ни да изпаднат в тежко положение поради засилващата се агресивност на неонацисткия "Десен сектор" и други ултранационалисти и радикали?
- Разбира се, че съществува такава вероятност. Етническите българи или т.нар. бесарабски българи са най-голямата българска диаспора. Те са родени в Украйна и искат да си живеят там, но не се знае дали в определен момент няма да побягнат към България и да поискат не просто закрила или убежище като сирийските бежанци, а гражданство! Ситуацията е непредвидима и се променя буквално с часове.
- Какво мислят руските интелектуалци за поведението на България в сложните отношения между Брюксел и Москва?
- Много от руските интелектуалци смятат, че България едва ли не предава Русия.
Руснаците не са много съгласни с обръщането на България изцяло към ЕС, загърбвайки т.нар. стара "дружба. Когато се разчу за спирането на "Южен поток", мнозина руснаци изпитаха разочарование.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:44 · 27.06.2014
Bravo Olia! Mnogo si umna, prekaleno inteligentna, a i krasiva, zatova ne te obichat! Prekrasno intervu, mnenie, poziciya.! Dostoyno. Bravo i jurnalista za hubavite i aktualni vaprosi.
Потребител · 06:50 · 27.06.2014
bravo olia
Потребител · 14:11 · 26.06.2014
БРАВО! Много обективно изказване и за нашата професия и за политическите събития. Браво, Колежке! Прекрасно интервю. Браво и на журналиста за обширните въпроси, обхващащи различните сфери!
Потребител · 11:10 · 26.06.2014
Защо не си отидеш при руснаците.
Потребител · 17:09 · 26.06.2014
@Потребител Тя е отишла, глупако. Не чете ли къде е научната конференция. Промит СДСарски невеж нещастник. Аз работя в Русия и ти казвам, че ако БГетата дойдете да видите каква страна е ще умрете от комплекси. Работил съм и в Германив и в САЩ и в Англия. Русия е №1!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент