23:05 ч.

28.02.18

4 мин.

0

4

0

Когато бягат инвеститори, вместо тях идват Гинки

от Димитър Илиев |

Когато бягат инвеститори, вместо тях идват Гинки

Прекрояването на законите според всеки спешен случай не е добър знак, казва Иван Хиновски


Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.
Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ "Козлодуй", директор на ядрена дирекция в „Енергопроект" (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ "Козлодуй"(1999-2001)
Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус", „Сименс", „Фраматом", „Газ дьо Франс" и ЕБВР. Има над 40 години опит в управление на проекти в енергетиката.


- Г-н Хиновски, изненадващ ли е развоят на продажбата на българските активи на ЧЕЗ ?


- За хората от бранша, хем е изненадваща, хем не е. "ЧЕЗ груп" от 2 години бяха обявили, че продават акциите и активите си в България и желаят да напуснат страната заради други инвестиционни приоритети. Голямата изненада и големия пасив за държавата е, че никой реномиран купувач не се появи и не желае да дойде у нас. Което говори много лошо за инвестиционния климат в България.
Изненада е, че като купувач се появи тази дама Гинка Върбакова, която е много малко известна. Това е човек практически без всякакъв опит, което бих казал дори, че е скандално.


- Сделката предизвика голямо политическо напрежение у нас. Ако се тръгне към нейното разваляне, кой е най-лесният и реалистичен начин това да стане ?
- При сегашното законодателство може да се използват само нестандартни методи. Като, например, оказване на въздействие върху финансовите институции, които са поели ангажимент да кредитират купувача "Инерком".
Това обаче няма да е в полза на имиджа на тези банки. Защото тази информация ще излезе и на Запад и това веднага ще потекат спекулациите, че са политически зависими. А това вдига изключително рязко политическия риск на всички подобни операции за финансиране в България. Което пък ще бъде един голям минус за страната ни.


- За вас изненадващо ли е, че КЕВР няма лостове за въздействие върху този бизнес и подобни сделки, макар да се смята, че това касае националната сигурност?
- КЕВР има въздействие на фаза защита на експлоатационната, ремонтната програма и програмата за развитие на дружеството. Това става на етапа, когато лицензиантът се яви с програмата си с експерти. Втората, много важна част, са средствата, с които ще участва, дали са обезпечени. А в случая става дума за огромни средства, говори се за 320 млн. евро само за покупката. Това е най-голямото предизвикателство пред новия купувач. Защото това беше трудност и за "Енерго-про" навремето. Нужни са милиони, с които да се разработват ремонтните програми, експлоатацията, има и оперативен персонал за услуги, фактуриране и т. н.


- Как коментирате призива за спешни законови правомощия за КЕВР, за да може да реагира в бъдеще?
- Това може да се направи, в момента работя по един такъв проект. Но това също създава много негативен имидж в Европа. Защото означава, че законодателството ни се настройва допълнително в зависимост от всеки казус и скандал и се осъществява постоянно въздействие върху законите. Такива мерки са крайни, мерки
за последния час, а това не създава добър имидж за една правова държава.


- Какво би трябвало да направи държавата преди сключването на сделката, за да не се стига до подобни изненади и трусове?
- Нещата са много по-сложни, те са в дълбочина. Държавата и обществото трябва да сменят тона на говорене по отношение на инвеститорите. Не може срещу всички хора, които слагат тук пари да се обвиняват, че са колонизатори. Те ще избягат и на тяхно място ще дойдат Гинки. Друг начин няма. А появата на такава Гинка е знак, че нещата отдавна не вървят по нормалния начин. Един класен инвеститор като E.ON, избяга на втората година, когато видяха, че тук не може да се работи в прозрачни условия.
Не им се признаваха ремонтни и инвестиционни програми. Цената на електроенергията се ограничава нерегламентирано, извън правилата.
И германците от E.ON си вдигнаха чукалата и това беше огромен шамар за българската икономика като имидж. Същото с AES и "Ентерджи", която по-късно продаде на "ЕНЕЛ", а тя пък на "Контур Глобъл". С тях влязоха много инвеститори. Сега срещу американските инвеститори се говори колко са лоши. Вярно е, че договорите са несъвършени и бяха направени с много съмнения. Но това не значи, че трябва да се гонят такива инвеститори. Все пак това са последните две световни компании в българската енергетика.


- Каква прогноза ще направите за развитието на сагата с ЧЕЗ?
- Новият купувач Гинка Върбакова не може да направи сделката със 100 млн. лв. На нея й липсват 500 млн. лв. горе-долу. Всичко това означава, че има много питанки, които могат и да нямат реален отговор.


- Как ще коментирате идеята за реализиране на АЕЦ "Белене" с помощта на държавите от Западните Балкани?
- За мен това е нереализуемо с европейски финансиране. ЕБВР изобщо не финансира ядрени проекти, това е е извън приоритетите им. АЕЦ "Белене" би могла да стане единствено с експортен кредит, при положение, че докажат финансистите , че е изгодна и има място в нашата система. А аз не мисля, че това е така - на България такъв мастодонт не й трябва. Това ще бъде поредната енергийна катастрофа у нас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:49 · 01.03.2018
тоя да не иска да уволни всички енергетици и гинка да си търси други рабоници и как като се продава за 320 милиона на гинка да и трябват 500 тя има оборот от50 млна и 100 млна в централи и активи а всичко дето придобива си е на банката не може ЧЕЗ да не генерира печалба и явно цялата печалба ще отива в бнките яа гинка ще има активи и собственост за 500 милиона това си е прогрес друг е случая в който на мен не ми дават и цветен телевизор на кредит
Аман бре · 13:33 · 01.03.2018
Този с години лапал от АЕЦ,сега дава акъл,че няма място за мастодонти. Боже,Боже,БГ ще се затрие ускорено от всички тези продажници. Ако навремето бяха завършили проекта Белене, щяхме да продаваме ток на всички около нас.Ама с продажни политици не става.Сега ББ сънува некакви хъбове,за които ще се кланя на турци и гърци да му подадат газ.
Потребител · 05:23 · 01.03.2018
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ БР.ВЕЛЧЕВИ СПАСРУСЕВ....СОЦИАЛНИЯ ЦАР-СИНЪТ МУ И ОЛИГАРСИТЕ
ЧИПА ОЩЕ НЕ СА НИ СМЕНИЛИ
Потребител · 04:11 · 01.03.2018
Пази божe от такива "eкспeрти" като тоя. Горко и на България.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент