Догодина започваме метрото и в "Овча купел"

Догодина започваме метрото и в "Овча купел" | StandartNews.com

Ремонтите вече влизат в кварталите, стартирахме с 30 улици

За 2 г. доставихме 226 нови автобуси, тролеи, трамваи и мотриси

В изборната кампания ме притеснява преминаването отвъд границата не на добрия тон, а на истината

- Г-жо Фандъкова, цяло лято продължават ремонтите в София. Какъв ще бъде резултатът?
- Всички обекти, които ремонтираме, са част от тригодишна инвестиционна програма, която беше приета от Общинския съвет. Започнахме да я изпълняваме през миналата година. Ясно е, че не можем да реконструираме базовата инфраструктура наведнъж, затова ремонтите се правят поетапно. И резултатите се виждат и усещат на етапи. Миналата година направихме реконструкция на един участък от Цариградското шосе, тази година продължаваме по неремонтираните участъци. Ефектът, който целим, е хората да пътуват по-удобно и сигурно. Става дума и за по-добрата визия на града. Опитваме се да планираме ремонтите така, че да не се блокира изцяло движението и да завършат до началото на учебната година. Днес (б. р.- петък) пуснахме движението по бул. "Александър Малинов". Разликата се вижда веднага. В този участък булевардът доскоро беше двулентов, сега са три ленти в посока. Продължава работата по изграждането на нови тротоари. Осветителните тела са сменени с енергийно ефективни - така намаляваме 4 пъти разходите за еленергия. До края на август очаквам целият бул. "Малинов", с пробива между метростанция "Акад. Александър Т. Балан" и Бизнес парка, да е готов и тогава ще имаме 4 км булевард до Южната дъга. Това ще облекчи осезателно трафика в тази посока. Заедно с пускането на метрото решението е цялостно. Това е пример за транспортни решения, които реализираме и за комплексната работа. Друг такъв пример са кръстовищата на тв кула, на Семинарията и пробива при "Токуда" - свързани в цялостно решение обекти, които улесняват в пъти трафика в района. Облекчение в движението ще има и на Руски паметник, където не просто се реконструира кръстовището. Там подменихме 100-годишна канализация и водопровод. Даваме и ново решение за преминаването - кръстовището става класическо кръгово, като преместихме трамвая от страната на бул. "Скобелев". Финансовият ефект от цялостните реконструкции е, че спира ежегодното кърпене на дупки.
- Кога ремонтите ще навлязат и в кварталните улици?
- След като в последните години реновирахме базовата транспортна инфраструктура, сега вече пренасочваме средства към улиците в кварталите. Целта ни е в следващите години да започнем масирани ремонти на вътрешноквартални улици и тротоари.

Тази година започваме с 30 квартални улици. Цялостното обновяване решава проблема за няколко години напред. Така ще можем постепенно да ограничаваме кърпенето на дупки. През последните години реконструирахме цялостно над 90 мостови съоръжения. Сред тях са ключови пътни съоръжения като моста на 4-и километър. Тази година беше ремонтиран мостът над алея "Яворов". От двете съоръжения падаха отломки, преди да бъдат укрепени, и това създаваше опасност за преминаващите. Сега тече ремонтът и на моста на "Захарна фабрика", който беше в тежко положение. И по-малки мостове ремонтирахме. Ако мога да обобщя, ефектът от ремонтите е по-комфортно пътуване, разтоварване на трафика, гарантиране на сигурността в придвижването и постигане на по-добра визия в града.
- Според вас как могат да се премахнат изцяло задръстванията?
- Това е едно от най-големите предизвикателства на всеки голям град. В София са регистрирани около 900 хил. автомобила, градът никога не е бил проектиран за толкова коли. Посоката, в която решихме да работим, е подобряване на системата на градския транспорт. На първо място е строителството на метрото. Около 330 хил. души дневно вече ползват метро, а есента ще станат 350 хил. За последните години пуснахме нови 21 км метро. Строим с ускорени темпове - построихме за 4 г. повече километри отколкото за 30 г. преди това.

Ще продължим със същите темпове. Тази година започваме третата линия на метрото в най-тежкия участък с подземно строителство в централната градска част от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село". Преди няколко дни възложих на "Метрополитен" да започнат процедурите за избор на изпълнител и за участъка до "Овча купел", за да не се губи време. Хората чакат с нетърпение изграждането на метрото и го ползват изключително много. От друга страна, през последните две години, започнахме мащабна програма за обновяване на градския транспорт. Доставихме 226 нови транспортни средства - 126 автобуса, 80 тролея, 20 нови трамвая и 10 метровлака. В момента приключваме процедура за още 100 нови автобуса. Целта ни е средната възраст на автобусите да стане 7 г. Това е доста висок европейски стандарт. Работим и за модернизиране на системите за управление. На 160 кръстовища със специални датчици ще се дава предимство на градския транспорт. Електронните табла, които монтирахме на 600 спирки, ще се увеличат с още 420. Това създава удобство за пътниците.
- Вечният въпрос, ще се увеличи ли билетът в градския транспорт?
- Поисках от Центъра за градска мобилност да се разработи цялостна система за електронно таксуване. Така ще се предложат нови форми за превозни документи. Различни и удобни карти за гражданите. В европейските градове целта е да се насърчава пътуването с абонаментни карти. Това е по-евтино. И в момента пътуването с карта е под стойността на билета от 1 лев, която в последните години не е променяна. Ако хората ползват повече карти, стойността на билета ще има далеч по-малко значение. Сега имаме частично приложение на електронното таксуване в метрото, в трамваите и тролеите. ЦГМ има задача да въведе електронно таксуване във всички превозни средства. След това могат да се въведат модерни електронни карти, които да включват почасово таксуване и други подобни форми.
- Кога децата в общинските детски градини ще са повече от тези, които остават извън системата?
- През последните години сме увеличили с 13 200 местата в детските градини. В момента в системата на общинските детски градини имаме 47 800 деца. За мен е много важно да продължим строителството. Тази година завършваме 8 нови детски градини. С тях ще станат 80 нови сгради от началото на тази строителна програма. Никога в София не са се строили детски градини с такова темпо. Наред със строителството, в което сме инвестирали 120 млн. лева, още толкова средства са инвестирани в модернизирането на детски градини и училища. Това е огромен финансов ресурс, който за мен е ключов, защото инвестициите в образованието гарантират развитието на града. Ролята на Столичната община е да създава условия за качествено образование. Затова продължаваме. Започнахме с градината в Модерно предградие, движат се процедурите и за останалите седем. През 2013 г. успяхме да посрещнем едно голямо предизвикателство, когато се въведе задължителния обхват на петгодишните. Справихме се с разкриването на групи в училищата, които напълно отговарят на условията в детските градини. В някои райони на града проблемът с местата в детските градини е на път да бъде разрешен напълно, в други все още има затруднения. В следващите години усилията ще бъдат насочени към яслите. Те са част от социалната система, а не от образователната, но е важно, защото много млади родители имат нужда да работят, а ние искаме да ги подпомагаме. Излишно е да подчертавам, че когато станах зам.-кмет, трябваше да убеждавам общинските съветници от ляво и от дясно, че трябва да се спрат заменките и да започне строителството на детски градини. Тогава започнахме от ниво под нулата - 40 заменени градини за панелни апартаменти. Така или иначе, личният ми ангажимент, да не кажа кауза, е строителството на детски градини.

Един от кандидатите за кмет ме критикува, че тази тема ми е любима, но аз смятам, че това е много добра оценка. Да, и детските градини, и училищата са ми любими. През последните години построихме и три нови училища. Успяхме да ремонтираме 14 физкултурни салона, да построим 5 нови и да възстановим 9 басейна. Планираме да изградим спортни зали в училищата по типови проекти. Те ще подпомогнат и масовия спорт в района. Това е част и от програмата ни за създаване на добри условия за масов спорт.
- Парковете също са ви любима тема, какво се случва там?
- В парк "Възраждане" откриваме спортния комплекс, а целият парк ще започне да се строи, след като "Софийски имоти" избере изпълнител. Има осигурено финансиране. Общината и "Софийски имоти" успяха да защитят над 20 дка, които са били взети с документна измама. Навремето имаше опит за заграбване на терени, тогава беше кмет Бойко Борисов и по негово нареждане се заведоха дела. В края на краищата, "Софийски имоти", които навремето имаха съвсем друга слава, успяха да защитят инвестицията и терените. Вече има окончателно решение на съда и няма пречки да се строи парк на цялата територия. Тази година ще завършим голяма част от Северен парк - с езеро и възможности за спорт. Продължаваме възстановяване на Борисовата градина и парка около НДК. Парковете са белите градове на града ни и повечето гости казват, че София е един зелен град. Скоро ще започнем и Западен парк с атракциони за децата.
- Ще бъде ли отворен паркът на резиденция "Лозенец"?
- Идеята за отварянето на затворените паркове датира от частичния ми мандат, когато с помощта на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов отворихме парка на Военна академия. Тогава поставих въпросът и за парк "Лозенец", но имаше пречки. Районният кмет го постави отново преди месеци пред сегашния министър. Чух, че и колегите от БСП са поставили въпроса, за мен няма значение чия е идеята, важното е да се случи, поне частично. Отворихме и един прекрасен парк - "Врана". Той години наред беше затворен, а вече всеки може да се наслади на природата там. "Врана" вече се посещава от много граждани, паркът е уникален образец на парковото и градинското изкуство.
- Въпрос, който вълнува много софиянци, е ще се промени ли методиката за изчисляване на такса смет?
- Промяната на методиката за изчисление на такса смет се разработва от Министерството на финансите. Общините сме си казали мнението. Според мен е важно да се осигури социалната поносимост на таксата. Това е изискване и на Европейската комисия, затова трябва да се подходи много внимателно. Моето мнение винаги е било, че методиката трябва да се променя поетапно, като се реализират пилотни проекти, за да се види ефектът от промените. Със средствата от такса битови отпадъци всъщност се поддържа чистотата в градовете. Това не трябва да се подлага на риск. С парите от такса смет ще се поддържат и съвременните екологични съоръжения, което е инвестиция в по-чиста околна среда.
- Кога ще стартира Заводът за битови отпадъци?
- За по-малко от две години успяхме да изградим най-голямата инсталация за преработка на отпадъци на гара Яна. Заводът ще започне да работи през септември. Да припомня, че от година и половина работи системата за биоотпадъци на Хан Богров. Там се произвежда компост за селското стопанство, за градинките и парковете. Произвежда се и електричество. Преди около две години построихме модерно депо. Тези огромни съоръжения осигуряват най-добрия екологичен начин за преработка на отпадъците. Очакваният ефект е над 50% от отпадъците на София да се рециклират.

Това е съотносимо с най-добрите европейски практики. Само 5% от отпадъците ще се депонират. Ефектът е и финансов, защото таксите за депониране постоянно растат. Имаше опити през годините, включително и политически, стартът на проекта да се бави. Предизвикваха се всякакви кризи. Но така или иначе сме на финала. Трябва да опровергаем и спекулацията, че такса смет ще се увеличи след построяването на завода. Положихме много усилия заводът да се строи с европейски инвестиции, защото средствата са огромни - 345 млн. лв., осигурени с усилията на община, държава, ЕК и ЕИБ.
Над 84% от тях са безвъзмездно европейско финансиране. Ефектът за околната среда е изключително важен за мен. Изискването на ЕК беше да се изгради и следващ етап на системата - инсталация за оползотворяване на RDF горивото, което ще се ползва в "Топлофикация". С нея ще се намалят над два пъти вредните емисии на ТЕЦ "София". Разбира се, има и финансово-икономически ефект, защото ще се намали с 10% нуждата от газ за "Топлофикация", което пък ще се отрази на цената на парното. Търсим многостранния ефект, но основното е трайното решения за битовите отпадъци на двумилионния град за десетилетия напред.
- Какво очаквате да се случи на местните избори през октомври? Притесняват ли ви ударите под кръста, които често се случват в предизборните кампании? Как бихте се справили с едно по-пъстро мнозинство в Столичния общински съвет?
- Всяка партия и кандидат избират средства, с които влизат в кампанията. Мен лично преминаването на добрия тон, което се случва често в кампании, не ме притеснява толкова, колкото ме притеснява преминаването отвъд границата на истината. Надявам се, че дебатът, който предстои, ще бъде наистина дебат за София и че гражданите ще оценят възможностите и направеното от всяка политическа сила. Това, което чувам сега, е, че едни партии ще правят национална политика от изборите в София, а други - ще ги използват като средство за решаване на вътрешнопартийни проблеми. В края на краищата гражданите са тези, които ще изразят своята воля. Смятам, че когато има ясна отговорност, не само е по-лесно да се работи, но е и по-лесно и за гражданите да я търсят. Когато тя се размива, тогава както на гражданите, така и на съответния кмет е по-трудно. Едни от най-безотговорните решения за разпродажба на имоти на София са взимани от тогавашните "плаващи мнозинства". Убедена съм, че столичани още помнят този модел и не го искат обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай