Русе се обръща с лице към Дунав

Русе се обръща с лице към Дунав | StandartNews.com

През пролетта на 2018 г. стартира най-голямата в историята на Русе програма за ремонт на уличната и тротоарна мрежа. Мащабният проект ще обхване централната част и кварталите на дунавския град. Основният ремонт на 150 улици и тротоари се планира да започне през април. Успешно приключихме всички процедури и сме напълно готови след края на зимния сезон да дадем старт на реконструкцията на близо една трета от улиците в Русе, коментира кметът Пламен Стоилов. Ремонтните дейности ще струват 10 млн.лв., които общината осигури със заем. Успоредно ще бъде ремонтирана подземната инфраструктура, където това е необходимо.

Обновяването на облика ще превърне Дунавската столица в още по-красив град след година. Една от големите амбиции на местната власт е Русе да се обърне с лице към река Дунав. Дългоочакваната промяна ще позволи да се разгърне още повече потенциалът на областния център. Това ще се случи с изграждането на модерна крайбрежна ивица, която да е пристан за круизни кораби и предпочитано място за отдих и туризъм от русенци и гостите на града с новите зелени площи, детски площадки, велоалеи и сцени на открито. По втория етап от проекта за интегрирана система на градския транспорт предстои рехабилитация, реконструкция и осъвременяване на булевард „Придунавски булевард" с три пасарелки. Започна и реконструкция на пешеходните участъци по четирите улици „Баба Тонка", „Църковна независимост", „Славянска", „Райко Даскалов", които се намират в централната част. Мащабният проект за градска среда включва общо шест компонента. Изграждането на пешеходна връзка – надлез между кварталите „Родина 3" и „Чародейка" ще допринесе за улесняване и обезопасяване преминаването на пешеходците през бул. „България" с цел достъп до спирките на градския транспорт чрез изграждането на надлез. Предвидено е изпълнение на покрита остъклена мостова конструкция; изграждане на стълбищна клетка и асансьор, осигуряващ достъп за хора в неравностойно положение. Обособени зони за пешеходно и велосипедно движение ще има по ул. „Чипровци", а в кварталните пространства ще бъдат осигурени нови места за паркиране. В Русе изцяло се обновява и розариумът в Парка на младежта.

В крайдунавския град активно се инвестира в подобряването на образователната инфраструктура. През месец септември започна обновяването на две големи учебни заведения, както и на три детски градини – „Пинокио" 1 и 2, „Русалка 2". Блясъкът си ще възвърнат сгради – паметници на културата, в които се помещават СУ „Христо Ботев" и Математическата гимназия „Баба Тонка". Ремонтните дейности се извършват по европроект на общината по ОП „Региони в растеж". Освен ремонт на постройките, предвидено е изграждане на спортни площадки, озеленяване на дворните пространства, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда. Над 2 хил. деца и повече от 200 души зает персонал ще се възползват от подобрените условия в обновените сгради.
Напредък градът отчита в реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Успешно приключи обновяването на шест блока от началото на тази година, а идната ще стартират още пет. В момента се санират 16 жилищни сгради в Русе, чието обновяване стартира тази година. По този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете.

Над 26 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кея на Русе, което ще преобрази целия му облик. Това е един от най-значимите проекти, който ще преобрази крайбрежните зони, за да ги превърне в притегателна дестинация за туристи и удобно и любимо място на русенци. Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътническия терминал „Русе – Център", и ще подобри навигационните условия на три корабни места, за да могат там да акостират големи пътнически кораби. Участъкът е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности. Мащабният проект е част от местните политики на Общините Русе и Гюргево, целящи подобряване безопасността на навигацията по Долен Дунав. С реализирането на проекта се очаква да бъде подобрен вътрешният воден път между градовете и ще се създадат условия за добре свързан регион с Европейския съюз и Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай