Рекордът на Стефка чукна 30 години

И до днес покорените от българката 209 см са непостижими за наследничките й

Рекордът на Стефка чукна 30 години | StandartNews.com

Днес се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо. Тези 209 см са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои.
Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово...

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. И за да е всичко като по конец – Стефка прави своя „скок на живота" пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните срез зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г., аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

„И Костадинова полетя...", „Стефка прескочи света"..., „Костадинова лети към звездите", „Великолепната Стефка"..., „Най-високата дама на планетата"... Това са само част от заглавията, с които световните медии отразяват уникалния рекорд на българката.

Кадри от паметния скока на Стефка, заснети в Рим от екип на американската тв компания NBC,
ще бъдат показани в програмата на БНТ HD днес от около 20.30 ч., веднага след мача на волейболистите ни от Европейското първенство, както и по БНТ Свят в петък, 1 септември от 13.00 ч., когато ще бъде излъчен филмът на Михаил Венков „Характер се изгражда цял живот".

Всичко за световния рекорд и за Стефка Костадинова може да се прочете и види в специално издадения наскоро за юбилея фотоалбум „Да прескочиш света". С езика на снимките, краткия текст и графиките авторите представят полета над онези 209 см, с които феноменалната атлетка изстреля в Космоса знамето на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай