Европа троши грънците, България плаща сметката

Европа троши грънците, България плаща сметката | StandartNews.com

"Сънди Таймс" пише, че Турция и ЕС са близо до постигане на договорка, според която турците ще спрат бежанците към Европа и в замяна ще получат право на безвизово пътуване в Европа и поисканата по-рано т.нар. зона за сигурност в Северна Сирия. Пакетът включва и финансова помощ за Турция, за да може да подсигури условия на бежанците.

Великобритания и Германия подкрепяли евентуална договорка, само че британците смятали както винаги да се изключат от нея. Сиреч 75 милиона турци ще получат право да се придвижват свободно в Европа, но няма да могат да влизат в Обединеното кралство без визи.

Турция ще стане пазач на европейските граници, пише вестникът.
Хубаво. А откъде ще минават тези 75 милиона турци? Ами откъдето са минавали през последните 800 години. Цариград - София - Белград - Виена.

Сега става ясно защо турският премиер Давутоглу пише писмо на Бойко Борисов и го моли за подкрепа. С два милиона бежанци от Сирия Турция се е приготвила да шантажира ЕС и да получи това, което Европа й отказва вече повече от три десетилетия. А й отказва по същата причина, поради която отказваше и на България почти две десетилетия. Въпреки бързата си модернизация Турция остава недотам демократична страна, с тежък етнически конфликт на своята територия, където около 10 млн. кюрди фактически водят гражданска война с официалната власт.

Между другото, тези 10 млн. кюрди също имат турски паспорти. Плюс тази екстра - свободно придвижване в Европа - Турция ще получи още една. Международна санкция за влизането на турската армия в Сирия и прочистването на северната част на страната от кюрдите. В т.нар. зона за сигурност в Сирия впрочем са и повечето от базите на кюрдските партизани.
Европа се кани да й поднесе всичко това на тепсия. От нас, турските съседи, се очаква да ръкопляскаме и да козируваме.
Не е ли малко прекалено вече 150 години Европа да троши грънците, а ние да да плащаме сметката?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай