Европа се сети, че й пазим гърба

Европа се сети, че й пазим гърба | StandartNews.com

Като помага за охраната на българската граница, Брюксел се грижи и за своята безопасност

Петър Бойчев

"Единственото, Викторе, което не искам да чувам в петък, е "на България й се помага!". Искам да чуя "на България й се помага с тези пари". Думите са на Бойко Борисов, а Виктор е Орбан. Българският премиер ги каза вчера на браздата, където заведе унгарския си колега, известен с категоричната си позиция, че бежанците не са добре дошли в страната му.

В петък в Братислава България очаква Брюксел да развърже кесията.„Щом даваме 3 млрд. на Турция, не е толкова сложно да се дадат 160 млн. на България", разкри сумата Орбан. Докато възхитен разглеждаше оградата, унгарският премиер ни обеща тотална подкрепа в столицата на Словакия.

Това беше вчера над браздата, след поглед към нея от хеликоптера, с който Борисов разходи колегата си Орбан. Какво обаче се случва на границата и нахално ли е да искаме пари от Брюксел за охраната й?

Сложен въпрос. От една страна ние сме абсолютно виновни за това, че границата ни е разграден двор.

Районът около Малко Търново е като автогара

Оттам мигрантите, скътали последните си долари, влизат в България. До браздата ги чакат автобусите, микробусите, колите – кой както се е уредил и колкото пари има за билет.

Там ги чакат и каналджиите, които всъщност са по-скоро джамбази, търговци, но не на добитък, а на хора. Тарифата от Малко Търново до Видин е 7 хиляди долара за дете и 10 хиляди за възрастен. Колко струва за тях човешкият живот се видя онзи ден. Някой изрод им беше взел парите и ги оставил да се удавят. А има и такива, които ще го направят и за по-малко пари. Не да ги изпроводят – да ги издавят, след като ги ограбят.

Тази ситуация не е от вчера. Тя се знае още от началото на този век, когато лека-полека бежанците започнаха да прииждат. Няколко правителства проспаха и подцениха това. Сега просто ситуацията се ожесточи. И тарифите, разбира се, скочиха. Усетихме се, че трябва ограда, започнаха да я строим, но все нещо не ни стига да я завършим. Даже вече открито се заговори за телена мрежа и с Гърция.

Да, имаме си грехове. И плащаме за това. Но въпросът има и друга страна. Откакто България стана член на Европейския съюз има един-единствен ясен показател, че нещо се променя. Започна и не завършва мощното изтичане на мозъци и евтина работна ръка към Европа. Друго нищо не се промени. Последни сме по заплати, последни сме по стандарт, първи сме по корупция. Правосъдие - скъсват ни от критики, образование и здравеопазване – тотален хаос. Унизителни пенсии, мъртви села, безработица. Е, за какво влязохме в Европейския съюз? По-лесно да се отичаме натам ли.

В тази връзка обаче Брюксел също има голям грях. Не можеш да гледаш как най-бедната страна в ЕС се гърчи и непрекъснато

да й пробутваш голи обещания или дребни жестове

Как може една малка Сърбия да струпа 5 000 войника да пазят своята граница, а мощният Европейския съюз да ни праща 200 души подкрепление? Какво ще правят те? Ще ловят покемони. Това е несериозно. В крайна сметка границата не е само между България и Турция. Тя е граница между Турция и Европейския съюз. Брюксел не бива да го забравя. Да се надяваме най-сетне, че големите началници в ЕС са разбрали кой им пази гърба и другите мили неща, с които мигрантите не си поплюват. Или забравихме воплите на германките от гарата в Кьолн?

Така че Европейскят съюз да развързва кесията и да пази границата си. Ние пък трябва да гарантираме, че европейските пари ще бъдат разумно използвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай