Бизнесът не се мръщи на евтините бегълци

Бизнесът не се мръщи на евтините бегълци | StandartNews.com

Адел Шахауи,
египетски журналист

Разпространеното във Фейсбук селфи на канцлера Меркел със сирийци по време на посещението й във федералното бюро за емигранти и бежанци в квартала Спандра, Берлин, са показни. За мен това е опит да се създаде образ на "хуманна Германия". Нещо повече - то е предварително замислен ход и цели да покаже могъществото на тази държава над останалите европейски страни. Някои европейски медии, останаха разочаровани от бежанците, които носят смартфони и междувременно бягат от войната и разрушенията. Според тези медии нуждата за приют и храна са приоритет, а телефоните са излишен лукс. Според мен те грешат, защото смартфоните, които са с вграден джипиес, помагат на бежанците да намерят пътища, далече от измамата на трафикантите.

Но да се върнем на селфитата и коментарите по Фейсбук. Прави ми впечатление един ярък коментар, който гласи: "Меркел в майчината си роля, а саудитският крал обявява финансово дарение за строежа на 200 джамии и Германия"! Истината обаче за селфитата е, че това е пропагандна кампания за сметка на бежанската трагедия. Сълзите на европейската върхушка не могат да се третират като тъга спрямо емигрантските мъчения пред границите, така както не може да се ръкопляска за решението на някои европейски държави, начело с Германия, за премахване на загражденията. Европейските ултрадесни икономисти много добре си дават сметка за нуждите на пазара. Съветниците на европейската върхушка, които също са от групата на новите либерали, от дълго време планират как да привлекат нова свежа работническа кръв и организиране на емигрантски процес към заводите, фабриките и активните сектори. Преди 5 месеца германският министър на вътрешните работи - Томас Димизер, поиска в откровено изявление повече квалификация на емигрантите, които тропат по германската врата, чрез концентрирана рекламна кампания. На този фон председателят на германската индустриална камара даде повече светлина: "Ако успеем бързо да вкараме бежанците в пазара на труда, тогава има взаимен интерес, тоест ще помогнем на тях и на себе си."

В същото време агенция Прогнос отбелязва остра липса на работещи в ЕС- 1,8 милиона души до 2020 г. и до 3,9 милиона до 2040 г., ако не се случи демографско чудо със застаряващите нации в Европа. Впрочем това е общо политико-икономическо мислене на европейско ниво за новите либерали. Например губернаторът на френската централна банка бе ясен в израза си по време на последната сесия на Г20 в Анкара. Той даже видя в бежанската вълна фактор за стабилизация на европейската икономическа сфера в дългосрочен план, а в кратък - оживление за пазарите и тяхното развитие.

Европейският бизнес много внимателно наблюдава бежанската вълна и вижда, че младежите са 2/3 от бегълците - тъкмо това, от което се нуждае бизнесът. Стига се до това да изпращат техните емисари в бежанските центрове в търсене на квалифицирана опитна работна ръка, която естествено ще бъде по-ниска от същата европейска.

Европейският бизнес се нуждае годишно от 13 милиона души нова работна ръка, като заместител на пенсионерите. Налице е европейско разделение, което вероятно ще се задълбочава.

Едни виждат в бежанците полза, а други само заплаха. Проучване показа, че 56% от френските гласоподаватели отказват прием на каквито и да е бежанци и емигранти. Ето защо партиите на ултрадесницата и националистите качват рейтинга си в последните 4 години във Франция, Великобритания и самата Германия. Този процес вече зарази и други страни. Вероятно следващите дни и месеци ще ни отговорят на въпроса докъде ще стигне лакомията на новите либерали и докъде ще ни доведе тяхната политико-икономическа линия?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай