България се изкачва в класацията на най-добрите страни

България се изкачва в класацията на най-добрите страни | StandartNews.com

България се нарежда на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание „US News & World Report".

Страната ни се е изкачила с няколко позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място. За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход. Икономиката се базира на строителството, минното дело, услугите, сред които важно място заема туризма. Световният икономически спад е довел до спиране на бурния икономически растеж. В същото време се посочва, че България има добре образована работна сила, но е смятана за най-бедната нация в Европейския съюз. Сред предизвикателствата, пред които е изправена България, са проблемите с корупцията и организираната престъпност.

Държавите се оценяват по 9 критерия, които включват развитието на туристическия отрасъл, иновациите, социалната сфера, културата, темповете на растеж на икономиката, отвореност за бизнеса, качество на живот, а също така влияние на световната сцена и историческо наследство. България най-добре се представя в критериите: качество на живот /31 място/ и отвореност за бизнеса /36 място/.

Първо място в класацията, в която влизат 80 държави, заема Швейцария. След нея са Канада, Германия /която се изкачила с едно място/, Великобритания /спад с едно място/. В края на рейтинга са Сърбия /78 място/, Ангола /79/ и Алжир /80/.

По критерия сила и влияние в света първи са САЩ, следвани от Русия и Китай.

По критерия темпове на икономически растеж водещи са ОАЕ, Индия и Сингапур.

Най-добре от балканските страни в класацията е представена Гърция /28 място/, Турция /36/, Хърватия /50/, Словения /53/ и Румъния /54/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай