Японец и канадец с Нобел за физика

Японец и канадец с Нобел за физика | StandartNews.com

Японски и канадски учен спечелиха Нобеловата награда за физика за 2015 г. заради откритието им, че субатомните частици, наречени неутрино, имат маса, предаде Ройтерс. Такааки Кажита и Артър Макдоналд получават наградата заради "откриването на метаморфозите (осцилациите) на неутриното, които доказват, че то има маса", съобщи Нобеловият комитет. Техният пробив преобръща научните представи и може да промени разбирането за историята и бъдещето на Космоса.

В съобщението на Шведската кралска академия на науките се казва, че откритието на Кажита и Макдоналд "промени нашите разбирания и може да се окаже решаващо за виждането ни за Вселената". "По време на нашия експеримент наистина имаше момент, в който си казахме: "Еврика!" Тогава успяхме да наблюдаваме как частиците неутрино преминават от един вид в друг, докато пътуват от Слънцето към Земята", заяви Макдоналд по телефона по време на пресконференцията в Стокхолм.

Кажита е директор на института за изследване на космическите лъчи и преподава в университета в Токио. Макдоналд е почетен професор в университета Куинс в Канада. Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име. Досега само две жени са ставали лауреати в тази категория - през 1903 година Мария Кюри и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Кралската шведска академия на науките предпочита да присъжда отличието на по-млади учени, отколкото останалите академии. По данни от 2014 г. средната възраст на Нобеловите лауреати по физика е 55 години, докато тази на получилите приза за литература е 64 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай