Учени: След 200 години ставаме киборги

Учени: След 200 години ставаме киборги | StandartNews.com

В следващите 150-200 години човечеството най-накрая ще победи смъртта с помощта на компютърните технологии, твърдят от Еврейския институт в Йерусалим. Тогава хората ще се превърнат в киборги и ще спрат да умират. Учените от института са убедени, че тази стъпка ще се превърне в най-голямата в еволюцията от зараждането на живота на Земята.

"Човек ще може да живее вечно, превръщайки се в един вид "божествена същност" чрез генното инженерство и различни манипулации със собствения организъм. Ние ще се превърнем в киборги, състоящи се в много малка част от жива плът", казва професорът от института Ювал Ной Харари. Според него, използването на новите технологии за удължаване на живота са естествена стъпка в развитието ни. "Хората няма да могат да устоят на възможността да придобият нови способности с помощта на направените от тях научни открития", уверява Харари.

Гледната му точка подкрепя и Хана Критчлоу - невробиолог от университета в Кеймбридж. "Компютрите ще дадат възможност на човек да живее вечно. Това ще се случи, когато успеем да създадем машина, нивото на сложност на която ще може да се мери с тази на човешкия мозък. Човек ще заживее вътре в машината", казва тя. Според сътрудниците от университета в Кеймбридж, когато компютрите станат достатъчно мощни, в тях ще може да се съхрани човешкият разум. "За качване на личността в компютър е необходимо да бъдат пресъздадени всички връзки, които са направени вътре в мозъка. Става въпрос за около 100 трилиона преплитащи се съединения - когато ги възпроизведем изкуствено, тогава и ще можем да живеем вечно", твърди Критчлоу. Тя опровергава твърденията, че човек използва едва 10% от своя мозък. "В обикновен режим мозъкът работи на малки обороти, усилвайки дейността си само в областите, които са нужни за изпълняване на дадени задачи в определено време. Но всъщност възможностите му са далеч по-големи", посочва невробиологът. Критчлоу отбелязва, че ако мозъкът работи винаги на 100%, това би изгоряло "бушоните ни". "Ако мозъкът, който използва около 20% от енергията на тялото, заработи на пълна мощност, хората много бързо ще се "износят", защото няма да издържат на претоварването. Именно затова нашият мозък се е приспособил да функционира далеч под възможностите си", завършва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай