09:44 ч.

22.10.13

2 мин.

1722

0

5

Мая Дългъчева взе Национална награда за детска литература

от Ирина Ангелова |

Мая Дългъчева взе Национална награда за детска литература

Кърджали. Мая Дългъчева е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Името на новия лауреат за 2013 бе обявено от кмета на Кърджали Хасан Азис на тържествената сесия по случай празника на града. Журито с председател Петър Анастасов единодушно е гласувало за Мая Дългъчева и нейната книга „Приказки от Оная гора".


Авторката е издала няколко стихосбирки, сред които „Приказка за малките неща". За деца е публикувала книгите "Слон и чадър", "Скубльо – надхитреният пират", "Подслон за Триточка", "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди", "Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло", "Как един ден белият свят бил оцветен", "На какво ухае зимата", "Уча азбуката с гатанки", "Приказки от Оная гора". Тя е автор и на редица куклени пиеси и мюзикъли за деца. По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Автор и редактор е в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем". Носител е наградата на Съюза на българските писатели в раздел "Детска литература" за 2009 г.


Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали Петя Караколева се връчва за поредна година. Досегашни нейни носители са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов, Николай Милчев, Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич и Румяна Капинчева.


Връчването на наградата ще се съгласува между СБП и община Кърджали и ще се състои, когато лауреатът е в България. От две години Мая Дългъчева работи в Мюнхен като преподавател в училищата "Монтесори".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент