Премиерът и папата – последните змиеносци

Премиерът и папата – последните змиеносци | StandartNews.com

На пръв поглед няма нищо общо между българския дипломат Марин Райков и аржентинския кардинал Хорхе Берголио. До датата 13.03.13. Този ден се оказва съдбоносен и за двамата. Райков е назначен за премиер на затъналата в мизерия, отчаяние и протести България. Берголио пък е избран за папа на римокатолическата църква, която се тресе от хомо скандали, финансови афери и шпиономания.

На пръв поглед сравнението между тях все още е изглежда нелепо. Оказва се обаче, че и новият премиер, и новият папа са родени в един ден - 17 декември.

Човек, колкото и да не вярва на астралните знаци, не може да не наостри внимание към подобно съвпадение. Родени на една дата и призвани в един ден да вадят "каруцата от калта".

Символиката на числата

Само времето ще покаже дали 13-ият ден от третия месец на 13-ата година през това хилядолетие е бил фатален или щастлив за Райков и Берголио. Оптимистите виждат в него струпването на божественото число 3, символ на Светата Троица, и го тълкуват като добро предзнаменование. Според песимистите обаче 13-ките в стартовата дата за двамата лидери вещаят трънлив път. Нумеролозите могат да дадат още един куп разсъждения по въпроса.

Родени под изчезнал знак

Още по-интересна обаче е рождената дата 17 декември. Тя допълнително подхранва трансцендентните тълкувания. В древните календари това е последният ден от изчезналата зодия Змиеносец . Тя е била премахната от вавилонците, които искали 12 знака, а не фаталните 13. Така родените по това време на годината се присъединили към зодията Стрелец.

За змиеносеците пише, че са създадени за ръководители. Те са интуитивни и мъдри. Умеят да се възползват от трудни моменти. Винаги са готови да се преместят от едно място на друго и да променят живота си. Добри са в изграждането на каквото и да било. Имат възвишени идеали, търсят мир и хармония, но много хора им завиждат на развитието.

Древноримският астролог Манилий пише, че те „ще носят змии в пазвата си с разгърдени дрехи, ще ги целуват, без да се страхуват от тяхната отрова”.

По стечение на обстоятелствата и Марин Райков, и Хорхе Берголио влязоха в ролята на змиеносци точно в годината на Змията. В момент на криза и двамата трябва да омиротворяват, да връщат изгубеното доверие и да търсят хармония, единият в държавата, другият в църквата. Дипломатът смени Париж със София, кардиналът – Буенос Айрес с Рим. Говорят възвишено и мъдро, но без съмнение ще ги залеят с отрова.

Дали те, родените в последния ден на изчезналия древен знак, ще имат сили да устоят на изпитанията и да изпълнят това, за което са призвани – един Господ знае. Но очакванията са големи.

Франциск – светецът на революцията и бедните

Знаково е и името, което новият папа избра да носи. Франциск е светецът революционер, закрилник на природата, издигнал бедността и милосърдието в основни ценности. Идеален стожер във време на криза. Особено, когато улицата напира за реформи, а властта е принудена да подаде ръка на слабите. В този смисъл пътят на Франциск ни става особено близък, даже и да не сме католици.

В прочутата си молитва към Господ светецът казва:

Където има омраза,
нека сея любов;
където има рана – милост;
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.
О, Боже Всемогъщи, дари ме
Да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме
за вечен живот.

Дай Боже и политиците ни някога да се молят така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай