15:33 ч.

03.07.13

2 мин.

4477

5

53

Археолози откриха римски геодезически уред

от Иван Иванов |

Археолози откриха римски геодезически уред

Велико Търново. Археолози откриха уникален бронзов измервателен уред, използван в строителството от римско време при изграждане на алеи и подходи в античният римски град "Никополис ад иструм". Находката е много добре запазена и наподобява грома, с която са се измервали и планирали улици и сгради, обясни археологът Павлина Владкова.


По време на строителните дейности при прокарването на ВиК и ел.-инсталациите са били разкрити части от канализационната мрежа на древния римски град и добре запазен голям канал, а също и част от ранноримска сграда с отоплителна система, изградена от кръгли римски тухли, от началото на ІІ век. На същото място са открити и повече от 50 монети, бронзови и метални предмети.


1 934 321 лева са вложени в социализирането на древния римски резерват Никополис ад Иструм по проект, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие". Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, Павлина Владкова, която ръководи археологическите разкопки на обекта, експерт от Министерството на културата и ръководители на проектантския и строителния екип, реализирали проекта, откриха обновения туристически обект.


Над 1,2 млн. лв. от сумата е вложена в строително-монтажни работи, изпълнени в петмесечен срок от Консорциум „Римски резерват". Изградени са обширен паркинг за автомобили, ограда от габиони по протежение на крепостната стена с дължина около 3 км, площадки и подходи за по-лесен достъп, обясни ръководителят на проекта инж. Емануил Серафимов.


В Никополис ад Иструм се влиза през висока дървена порта, а за разходка на хората с увреждания е закупен специален електромобил. До началото на следващия туристически сезон ще бъде ремонтиран и пътят, свързващ селището с главния път Русе - Велико Търново.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:41 · 05.07.2013
Находката е в кутия, защото така се съхранява във фондовете. Не бива да се пипа с ръце, а само с ръкавици, защото вече е преминала през лаборатория. Дай боже всички находки да се съхраняват така.
Потребител · 21:57 · 03.07.2013
а упътване как да се ползва уреда има ли в кутията ? нещо инструкции за български ползватели ?
Потребител · 16:46 · 03.07.2013
така в кутията ли са го намерили ?
Потребител · 17:02 · 03.07.2013
@Потребител Да умнико, даже е бил опакован и с панделка отгоре. Хахахаха
Потребител · 21:56 · 03.07.2013
@Потребител мерси за отговора горките римляни не са знаели какви тъпи хора ще живеят по техните земи
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент