"Кристална лира" за оперния ас Мартин Илиев

"Кристална лира" за оперния ас Мартин Илиев | StandartNews.com

Софийската опера откри сезона навръх Деня на народните будители с "Борислав" на маестро Георги Атанасов. Спектакълът на Пламен Карталов събра представители на бизнеса, дипломацията и арт гилдията. Дългоочакваната премиера беше предшествана от стилна церемония на благодарност за подкрепата при осъществяването на гостуването на звездите ни през септември в немския град Фюсен с "Пръстена на нибелунга". "Борислав" вече имаше представление през лятото на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново. По-различната от стените на крепостта Царевец сценична версия на Карталов спечели софийската публика с изчистен и лишен от всякаква помпозност декор, красиви костюми от епохата на Второто българско царство на Християна Михалева-Зорбалиева и завладяващата със своята простота и мелодичност музика на младия маестро Атанасов. Диригентът Жорж Димитров уверено и елегантно преведе оркестъра и хора през малко известната творба, достигнала до хилядна публика благодарение на прякото излъчване на БНР.

Докато в Софийската опера вървеше премиерата на "Борислав", водещият солист на театъра, тенорът Мартин Илиев, получи напълно заслужено признание - отличието "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцовите дейци, за ролите на Зигмунд и Зигфрид от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга". За петте години в първия ни оперен театър започналият своята кариера като баритон Илиев "превзе" знакови партии като Полионе от "Норма", Манрико от "Трубадур", Отело, Радамес от "Аида", Калаф от "Турандот", Дон Хозе от "Кармен". Със своята интерпретация на Тристан от "Тристан и Изолда" на Вагнер тази година тенорът спечели възхищението на вагнерианци от цял свят.

Следващите премиерни заглавия в афиша на Софийската опера са балетният авторски спектакъл на Мила Искренова "Българска токата" по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев - на 13 ноември, и "Атила" от Джузепе Верди на 22 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай