Книга за прехода събра познавачи

Премиерата в Унгарския културен институт събра фенове на "синята идея"

Книга за прехода събра познавачи | StandartNews.com

Бивши и настоящи политици, журналисти, много последователи на "синята идея" препълниха залата на Унгарския културен институт за премиерата на книгата на професор Димитър Ненов "Пориви и покруси. Създаването на СДС и борбата за демокрация 1989-1992".

Филип Димитров, министър-председател на България през 1991-1992 г., и народният представител Лъчезар Тошев представиха томчето. Сред правостоящите бяха известният преводач Недялка Чакалова, режисьорът Евгени Михайлов, Георги Боздуганов, бивш съветник на Филип Димитров. Професор Ненов не доживя премиерата на 20-годишния си труд, като и съпругата му, доцент Илияна Батембергска, която почина, след като бе блъсната на пешеходна пътека от преминаващ автомобил. В залата бяха дъщеря им Рада Ненова и съпругът й Саркис Артинян.

Във фокуса на автора освен събитията са и непознати до днес документи от архивите на СДС и на партийни централи. Новите документи предлагат ревизия на утвърдените представи за критиките към конституцията, гладната стачка на 39-те, разкола в Българската православна църква, падането на правителството на Филип Димитров...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай