Пилето наръгал Багата в сърцето

Свидетели подвели полицията, разчитали Благой да не се събуди

Пилето наръгал Багата в сърцето | StandartNews.com

София. Оцелелият на косъм след близо 50 дни кома Благой Иванов-Багата проговори пред дознател в МВР и хвърли в шок разследващите. В меле в столичното заведение "Домби" на 26 февруари призори самбистът бе наръган на сантиметри от сърцето. Ден по-късно МВР арестува люлинския наркодилър Даниел Стефанов-Дъмпела, който вече четвърти месец търка наровете в ареста. Сега обаче ММА боецът оневини Даниел.

"Не ме е наръгал Дъмпела. Друг ме прободе -Пилето." Това заявил вчера следобед в столичното Първо РПУ по време на първия си разпит Благой Иванов. Преди да бъде разпитан, бил изследван от лекари в рамките на медицинско-психологическа експертиза дали е годен да даде показания, които да бъдат валидни по време на съдебен процес, разкри вчера адвокатката му Екатерина Димитрова. Има друг заподозрян по случая с Багата, обяви в Пловдив и вицепремиерът Цветан Цветанов. Според МВР шефа имало обективни обстоятелства, които вкарали в заблуда разследването - тъй като свидетелските показания сочели, че Дъмпела е наръгал Иванов. "Оказа се, че лицето, което Багата посочва, е на по-високо ниво от Дъмпела и може би са разчитали Благой

да не се възстанови и да не даде показания

които е дал пред разследващия полицай", обясни министър Цветанов.

Багата бе изведен от медикаментозна кома на 18 април, след като докторите се справиха с тежкото състояние на десния му бъбрек. Още тогава Димитрова заяви, че Благой Иванов помни всичко около инцидента. "Името на Иво Чобанов го чувам за първи път сега", коментира обаче вчера Димитрова. Това вероятно означава, че Багата досега в разговорите с адвокатката си е споменавал само прякора Пилето. Остава загадка и кой е вързал прякора Пилето с името на Иво Чобанов - дребен наркодилър, близък до Янко Ваташки-Лудия от радомирското село Друган.

Енигмата е още по-голяма, след като стана ясно, че още не е ясно дали този човек въобще е бил участник в сбиването в бар "Домби".

"Досега имаме 42-ма свидетели, които твърдят, че Дъмпела е активен участник в побоя. Има доказателства, включително и хора, които казват, че точно Дъмпела е нанесъл удара срещу Багата. Вярвам на разследващите, на доказателствата и на свидетелите. Този човек - Пилето, за първи път се появява на сцената", коментираха от СДВР вчера. Иначе излизало, че

42 очевидци са дрогирани и говорят глупости

според полицаите.

Новите показания на Багата тепърва ще бъдат проверявани от разследващите след разпити на очевидци. Ще бъдат прегледани отново и камерите около заведението, за да се идентифицира дали Пилето е бил в близост до Багата и възможно ли е той да го е наръгал. Защитата на самбиста обаче е силно озадачена от факта, че веднага след показанията му медиите са научили за обрата с Пилето. "Бяхме общо 6 души. Бяха дошли двама адвокати на Стефанов - Радост Караиванова и юрист на име Петров. Който и да е изпял на медиите, е невероятна липса на професионализъм", смята защитничката на Багата Екатерина Димитрова. Адвокат Петров пък веднага подал молба до прокуратурата да освободи Дъмпела поради появилите се нови обстоятелства по разследването. Това обаче няма да стане по-рано от следващата седмица, понеже прокурорът по делото Николай Христов е в командировка извън София. Ако обвинителят прецени, той може да промени статута на Даниел Стефанов от обвиняем на свидетел. Тогава освобождаването на Дъмпела ще стане по-лесно. Показанията на Багата могат да изиграят решаваща роля и за определянето на обществената опасност, която представлява Дъмпела - при евентуално гледане на промяна на мярката му за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай